Slik lager du klassisk skreimølje med torsk, lever og rogn

Fra midten av januar til godt over påske leveres det hver dag tusenvis av tonn med blodfersk barensthavtorsk til stor glede for alle møljeelskere.

DET MEST NORDNORSKE SOM FINNES: Klassisk skreimølje med torsk, lever og rogn – servert med kokte gulløye-poteter og gulrøtter, samt godt flatbrød.   Foto: Christer Pedersen

nyheter

Det finnes vel knapt noen måltider som er så «Nord-Norge» som klassisk skreimølja.

Skiver av kritthvit skrei, salt og god rogn, og lun lever med laurbærsmak og løk servert med mandelpoteter og kokte gulrøtter er selve definisjonen på et festmåltid fra nord.


Rosa laks med rosa pepper

Ukas matspalter er fullstappet av nyttige ting som omega 3 og vitaminer. Godt er det i tillegg!


Med god grunn – jeg vil gå så langt som å si at skreien vi får servert på senvinteren er den aller, aller beste råvaren vi kan få tak i her oppe.

Så kom igjen, kom deg i fiskebutikken og forsyn deg med torsk, lever og rogn – og inviter venner og familie på møljekalas.

SKIVER: Torsk i skiver spiller hovedrollen i den klassiske mølja. For tiden fanges det store mengder skrei utenfor kysten av Nord-Norge, så det er bare å forsyne seg.  Foto: Christer Pedersen

Kokt skrei

250–300 g skrei per pers

Rikelig med vann og salt

Du bør regne med et par reale skiver torsk per person. Legg dem på et fat og strø over salt og sett til side i en halvtimes tid. Skyll fisken etterpå.


Høstmat for frosne:

Lun fisk- og skalldyrsuppe

Det har vært nattefrost ute allerede, og høsten er her for alvor. Da passer det veldig godt med en varmende suppe fra havet.


Kok opp rikelig med vann i en gryte med 1/2 dl salt per liter vann. Legg fiskestykkene i vannet og la trekke på svak varme i åtte-ti minutter – helt til fisken løsner fra beinet.

Løft forsiktig fisken over på varme serveringsfat.

PAKKET GODT INN: Rognposene pakkes inn i matpapir før de kokes slik at de holder sammen i kokevannet.  Foto: Christer Pedersen

Kokt torskerogn

2–300 g rogn per person

7 % eddik

Vann, salt, pepperkorn

Vask rognposene, men vær forsiktig slik at de ikke sprekker.

Pakk posene inn i matpapir og slå gjerne en gummistrikk rundt slik at papiret holder sammen.


Ukas matspalte

Grove, sprøstekte fiskekaker

– Fiskekaker, sier du. Er ikke det kjedelige greier? – Overhodet ikke, sier jeg. I hvert fall ikke om du lager ukas oppskrift.


Legg i kokende vann med 2 ss salt, tre pepperkorn og 1 ts eddik per liter.

La trekke i vann som så vidt bobler i en halvtimes tid. Større rognposer kan trenge ytterligere koketid.

Før servering skjærer du rogna i tjukke skiver.

KRYDRETE: Lever kokes sammen med eddik, laurbær og pepperkorn.  Foto: Christer Pedersen

Kokt lever

100–150 g lever per person

Finhakket løk, laurbærblad, pepperkorn, salt

Legg levra i iskaldt vann i en liten halvtime. Fjern hinner og blodkar forsiktig fra levra. Pass på slik at du river levra i biter for mye – spesielt små leverbiter går lett i stykker.

Del leveren i mindre stykker som du legger i en mindre kasserolle. Dekk med vann, legg i finhakket løk, laurbærblader, pepperkorn og salt.

Kok opp og la trekke i åtte-ti minutter til levra er gjennomkokt.

Øs opp levra med en hullsleiv.

Vel bekomme!