Hun skal fronte kjempekampanje for skrei i Frankrike. Nå kommer stjernekokken til Tromsø

Den franske kjøkkensjefen Alexia Duchene er en av de klarest lysende stjernene på den franske restauranthimmelen. Nå kommer det unge stjerneskuddet til Tromsø for å lære seg å tilberede skrei.

STJERNEKOKK: Den unge franske kokken Alexia Duchene skal fronte en omfattende kampanje for norsk skrei i Frankrike.  Foto: Tomas Couvry

nyheter

Det er Sjømatrådet som har invitert henne til Ishavsbyen, forteller fiskeriutsending i Frankrike, Trine Horne, til iTromsø.

– Vi har invitert henne hit for at hun skal lære seg om hvordan skrei fanges, hvordan den behandles, hvordan den pakkes og sendes ut av landet – og hva som er grunnen til at skrei er så viktig for oss, sier hun.


Coronaviruset bremser eksporten av laks og skalldyr – nå gjenåpner Victoria sjømatrådets Kina-kontor

Coronaviruset har allerede fått store konsekvenser for lakseeksporten til Kina, som utgjorde det største vekstmarkedet for norsk laks i 2019. Sjømatrådets kontor i Shanghai får nå sjefen tilbake fra Tromsø.


Skal få opplæring

Og ikke minst vil Duchene få vite hvordan man tradisjonelt sett tilbereder skrei.

UTSENDING: Trine Horne (nærmest) er norsk fiskeriutsending i Frankrike der jobben hennes er å markedsføre norsk sjømat. 

– Etter besøket her i Tromsø skal vi tilbake til Paris der hun driver sin egen restaurant «Datsja» der vi skal ha et større opplegg med franske mat- og vinfolk, journalister og matbloggere- og influensere, forteller Horne.


Verdien av norsk sjømateksport økte med 15 prosent

Norge eksporterte 207.000 tonn sjømat for 9,8 milliarder kroner i januar. Volumet var på samme nivå som i januar i fjor, men verdien har økt med 15 prosent.


Duchene er valgt som «ambassadør» fordi hun på kort tid har gjort seg kjent som en faglig dyktig kokk som har appell hos mange.

Skal på fisketur

– Ikke minst tror vi at hun har appell hos den yngre delen av befolkningen som vi er ekstra interessert i å nå, sier Horne.

Mens Duchene er i Tromsø vil hun få bli med ut for å fange skreien utenfor Sommarøy. Fangsten vil hun få veiledning i å tilberede fra kjøkkensjefen på Bardus Bistro, Rune Knudsen.


Skal servere norske skalldyr til verdens absolutt beste kokker

Når verdens 50 beste restauranter kåres i Singapore denne uka vil kokkene få en smakebit av blant annet reker fra Lyngen.


– Duchene vil være vårt «ansikt utad» i en større markedsføringskampanje som vi skal gjennomføre i Frankrike i hele 2020. Vi kommer til å kjøre omfattende reklame og evenement for å gjøre skrei mer kjent, sier Horne.

Stor kampanje

Det er ikke kun skreien som skal få tung markedsføring i Frankrike.


– Vi satser på alle typer hvitfisk nå i år, og starter med skrei ettersom den kommer først i sesong. Vi skal også markedsføre sei og vanlig torsk, sier fiskeriutsendingen.

Vil vise fram tradisjoner

Selv gleder hun seg til å være vertskap for den unge kokken (Duchene er bare 24 år gammel) i Tromsø.


Reportasje:

Da portugiserne kom til Vannøya

– Det lukter jo kjempegodt! Mye bedre enn jeg trodde at fisk i saltlake skulle lukte.


– Franskmenn er veldig stolte over sine mattradisjoner, og det er veldig flinke til å lage mat. Derfor er det både morsomt å spennende å få vise fram det vi i Norge er stolte over – vår flotte sjømat, sier Horne.