Testet dekkene på øvingsbanen: – Neste vinter blir det piggfritt

Etter at Tom-Helge Andersen fikk teste både piggdekk og piggfrie dekk på øvingsbanen, er han overbevist: De gamle piggdekkene blir erstattet med piggfrie dekk neste vinter.

OVERBEVIST: For Tom-Helge Andersen er saken klar, neste vinter blir det piggfrie vinterdekk. Lørdag testet han forskjellen med og uten pigg på øvingsbanen.  Foto: Kjetil Vik

nyheter

Lørdag inviterte DekkTeam Tromsø i samarbeid med Teknisk Bureau og Tromsø Trafikkopplæring til testkjøring av vinterdekk på NAFs øvingsbane. De fremmøtte fikk teste kjøring både med piggdekk og piggfrie vinterdekk på bremsestrekning, s-sving og bakkestart og -stopp.


Piggdekkavgiften nedstemt av politikerne med én stemmes overvekt

Kommunestyret var splittet på midten – og høyresiden fikk stoppet piggdekkavgiften på målstreken.


Ble overbevist

Bakgrunnen for testkjøringen er at det er mange meninger om hva som er best og tryggest type dekk i Tromsø, mens mulighetene for å teste forskjellene har vært begrenset. Biler med og uten pigg ble lånt ut for lørdagens anledning.

For Tom-Helge Andersen, som til daglig kjører en Audi med flere hundre hestekrefter under panseret og vinterdekk med pigg, ble lørdagens kjøring en aha-opplevelse.

– Dette er et veldig bra tiltak for å få testet forskjellene på vinterføre. Jeg hadde en veldig lik opplevelse av begge dekktypene på bremsetesten og i svingen, men i bakketesten var imidlertid piggdekkene litt bedre enn de piggfrie. Piggdekkene jeg kjører med på min egen bil har få pigger igjen, så neste vinter skifter jeg til vinterdekk uten pigger, sier Andersen.


I Tromsø kjører 83 prosent av bilene med piggdekk, men innføres gebyr så vil tallene trolig ned

Med piggdekk på 83 prosent av bilene troner Tromsøs befolkning øverst på lista i hele landet. Ifølge Statens vegvesen kan man imidlertid forvente at andelen vil gå betraktelig ned hvis piggdekkgebyret innføres.


90 prosent piggdekk

PIGG ELLER IKKE PIGG? Avdelingsleder Sondre Hjelmevoll hos DekkTeam lar det være opp til folk sjøl å velge hvilke vinterdekk de vil ha; med eller uten pigg.   Foto: Kjetil Vik

At byens bilister fortsatt sverger til piggdekk til tross for at Tromsø kommune i fjor innførte piggdekkpant på 1.400 kroner, kan en av byens dekkforhandlere underskrive på.

– 90 prosent av dekkene vi selger er piggdekk, sånn har det vært i alle år. Jeg sjekket med kommunen ved årsskiftet og da fikk jeg opplyst at 70–80 bilister hadde benyttet seg av panteordningen, sier avdelingsleder Sondre Hjelmevoll i DekkTeam Tromsø.Redd for forandringer

NY ERFARING: Faglig leder Morten Torbjørnsen ved Tromsø Trafikkopplæring mener testkjøring med og uten pigg på øvingsbane kan få folk til å endre oppfatning av hva som er best.  Foto: Kjetil Vik

Tanken bak lørdagens testkjøring er å la folk flest prøve ut forskjellen på å kjøre med eller uten pigg, under trygge forhold.

– Piggfritt er ikke for alle, man må velge dekk etter eget behov. Øvingsbanen er en trygg arena for å prøve seg. Alle som hittil har prøvekjørt har piggdekk på egen bil, sier han.

Faglig leder Morten Torbjørnsen på Tromsø Trafikkopplæring tror lørdagens testkjøring fører til at flere kan oppdage fordelene med å kjøre piggfritt.

– Det er interessant for folk å teste forskjellen. Folk er litt redde for forandringer, kanskje dette kan føre til at folk får ny erfaring. Piggfritt er i vinden og dette er en gyllen mulighet for å teste forskjellen, sier Torbjørnsen.


Har doblet antallet som kjører piggfritt i kommunen – men fortsatt lang vei igjen

Det er viktig at folk føler seg trygg, sier avdelingsleder Laila Falck – som selv bor på toppen av øya og kjører piggfritt.


Vedtak i kommunestyret

Torbjørnsen innser at det ikke er enkelt å snu tromsøværingenes oppfatning om piggdekk, samtidig som Tromsøs topografi skremmer enkelte fra å ta steget.

– Det er mindre støy med piggfritt og det fører til mindre svevestøv. Ved spesielle føreforhold som våt is, må sjåfører tenke avstand til bilen foran og ha større reaksjonsevne.

Ifølge kommunens nettsider vedtok kommunestyret under behandlingen av tiltaksutredningen for lokal luftkvalitet 11. desember 2019, blant annet følgende:

«Kommunestyret vil stimulere til økt bruk av piggfrie dekk, og ber om å få en sak i løpet av våren 2020 som utreder videreføring og styrking av panteordningen for piggdekk».Midlertidig lukket

Kommunen presiserer at vedtaket gjaldt kun for 2019 og at skjematjenesten og ordningen nå er midlertidig lukket.

– Når saken er politisk behandlet, vil ordningen sannsynligvis gjenåpnes. Ta vare på dekkselgers erklæring og kvittering, og send det inn når søknadsskjemaet igjen er åpent. Dersom du allerede har søkt om piggdekkrefusjon i 2020, vil du få et brev som informerer om situasjonen. Søknaden din er arkivert og vil bli behandlet når det politiske vedtaket er gjort, skriver kommunen.