Anne Berit Figenschau (H) varsler comeback – vil bli ordfører for Høyre i 2023

Hun takket nei til å stille som ordfører for ett år siden. Nå har hun bestemt seg, og vil lede Høyre til valgseier i 2023.

KLAR FOR KAMP: Anne Berit Figenschau (H) er klar for å ta opp kampen for å bli ordfører i Tromsø i 2023. Fram til da vil hun bidra til å bygge   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

– Når har dere tenkt å skrive om at jeg vil bli ordfører i Tromsø, bryter det ut av Anne Berit Figenchau, som knapt klarte å holde seg et halvt år etter forrige kommunevalg, før hun lanserer seg som Høyres ordførerkandidat for 2023.

– Ja, du må ta med både at jeg er ydmyk og at det er hvis partiet har lyst, sier hun.

Figenscahu har sittet i styret til Norges Idrettsforbund, vært leder daglig leder av Visit Tromsø, og har erfaring som finansbyråd under Øyvind Hilmarsen-æraen i Tromsø-politikken. Hun er i dag avdelingsdirektør for fastsetting i Skatteetaten.


Vurderer å stille som ordførerkandidat

Anne Berit Figenschau vurderer å stille som ordførerkandidat for Høyre.


Takket nei forrige valg

Tromsø Høyre har vært forfulgt av turbulente nominasjonsprosesser. Valgforsker Marcus Buck ved UiT uttalte i 2008:

«Tromsø Høyre er et parti som styres av kjerringer, av alle kjønn og i alle aldre. Det er bare rot der. I stedet for å ha is i magen, har panikken tatt dem. Høyre er kjent for å spise sine ledere. Spesielt Tromsø Høyre har slitt med dette over lang tid. De har en tendens til å tenke person i stedet for politikk.»


Anne Berit Figenschau sier nei til å bli ordfører for Høyre

Anne Berit Figenschau har bestemt seg for å prioritere karriere i Skatteetaten fremfor å gå tilbake til politikken.


I 2015 forsøkte daværende ordfører Jens Johan Hjort og Anne Berit Figenschau å kuppe førsteplassen på valglista fra da sittende byrådsleder Øyvind Hilmarsen – men tapte med knapp margin. For ett år siden fikk Hjort ny tillit til å bli ordførerkandiat for partiet - men trakk seg, og begrunnet det med at han ikke opplevde full støtte i partiet.

AMBISJONER: Anne Berit Figenschau (H) vil bli ordfører i Tromsø i 2023, om partiet ønsker henne.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Før Hjort hadde blitt innstilt av nominasjonskomiteen hadde Figenschau også takket ja til å stille - men tapte internt i nominasjonskomiteen mot Hjort. Da hun så fikk muligheten og ble spurt om å ta over etter Hjort, takket hun nei.

– Hvorfor takket du nei da partiet ønsket deg?

– Nominasjonskomiteen hadde muligheten til å innstilte meg, men valget en annen kandidat. Da de kom tilbake i etterkant hadde jeg allerede gjort avtaler på jobb jeg ikke kunne gå bort fra. Dette har vært en modningsprosess, og nå er jeg klar for å gjøre en jobb for partiet, sier hun.


Kommentaren:

Desperat utlysning: Førstekandidat søkes!

Tromsø Høyre går nå inn i et valgår, der velgerne vet at de maks stiller med et tredjevalg som ordførerkandidat. Det er, mildt sagt, ikke ideelt.


Skal starte rekruttering

Figenshcau har i dag ingen verv i Tromsø Høyre, men er kvinnepolitisk leder i fylkeslaget og sitter i programkomiteen for partiet nasjonalt. Hun sier første steg er å ta på seg verv lokalt - være seg sekretær eller kasserer.

– Det blir en dugnad, og vi må brette opp ermene, alle mann.

Hun er klar over at hun er tidlig ute med å lansere kandidaturet, og håper gjerne flere vil ta opp kampen med henne om å fronte Høyre i 2023.

– Det kan godt være det blir flere flinke kandidater, og det mener jeg helt oppriktig er kjempebra. Min oppgave fremover er å være aktiv og gjøre en jobb for partiet. Vi må rekruttere inn nye krefter, for en svane gjør ingen sommer. Vi trenger flere folk inn, for å bygge opp etter de som drar, sier hun.

Han blir Høyres ordførerkandidat: – Jeg er ikke siste reserve

Hans Petter Kvaal ble torsdag ettermiddag lansert som Høyres ordførerkandidat.


Fra Høyres kommunestyregruppe har både Vanja Terentieff og Erlend Svardal Bøe blitt rådgivere i regjeringsapparatet. Partiets varaordførerkandidat i 2019, Ragnhild Berg Nilsen, annonserte denne uka at hun søker fritak fra kommunestyret ut perioden - kun et halvår etter valget.

IMPULSIV: Intervjuet skulle egentlig handle om vern av LoVeSe og iskanten, og uenighet mellom Figenshacu og Høyres finanspolitiske talsperson på Stortinget fra Oslo Høyre, Mudassar Kapur. Sistnevnte var forsinket, og i mens lurte Figenschau på hvorfor iTromsø ikke skrev om hennes ordførerambisjoner.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Berømmer Aps ordfører

Den økonomiske situasjonen til kommunen er relativt begredelig, og Høyres mulige ordførerhåp neste valg er innstilt å at det blir tøffe tak.

– Det er en ryddejobb som må gjøres over flere år. De som har lyst å gjøre den, må nok være litt spesielt sammensatt, og jeg er nok en sånn person. Jeg har vært med på en del endringsprosesser i min karriere, og jeg er vant til å stå i sånne prosesser. Og når man har gjort det, så ser man at det bli bedre etterpå. Det gjelder å se etter lyset i enden av tunnelen.

Hun berømmer også sittende ordfører Gunnar Wilhelsmen (Ap) for å ha tatt grep.

– Jeg er ikke enig med alle kuttene han har bestemt seg for, men han skal ha «kred» for å ta tyren ved hornene, og jeg håper virkelig han står i det. For kutt er nødvendig, men jeg ville for eksempel heller sett på om man skulle lagt ned noen skoler for å spare penger, heller enn å si opp lærere.

Hun mener det har vært for svak ledelse av kommunene – uavhengig av politisk farge de siste årene.

– Jeg synes en av de virkelig svake sidene ved ledelsen av kommunen - både da Høyre har styrt tidligere, men også nå de siste årene, er at man aldri står i det når man gjør beslutninger. Istedenfor evige omkamper må man ta gode runder i forkant av vedtak, men da må man være bombesikker og stå for beslutningene sine.

– Må ta grep sjøl

– Det er veldig mye jeg har lyst å gjøre for Tromsø og landsdelen. Det er så mange muligheter her, og vi har så mange arbeidsplasser i verdensklasse her. Jeg vil være med å legge tilrette for at vi lykkes i Tromsø. Jeg er så lei av at vi bare roper på flere offentlige arbeidsplasser, vi må ta grep sjøl. Derfor ønsker jeg å stille som ordfører, sier hun, før hun bryter ut:

– Nei, hva er det har gjort? Jeg må ringe og forankre dette hjemme.