Arrangerte Skredvettdag: – Vi ser at det er mange som trenger både en innføring og en oppfrisking av kunnskap

Værforholdene førte til at arrangementet måtte flyttes innendørs da Troms Turlag og Fjellsport inviterte til Skredvettdag.

FILMSKAPER: Merrick Mordal har blant annet laget skifilmer for kles- og sportsmerket Norrøna. Lørdag holdt hun foredrag om skredsikkerhet i forbindelse med Skredvettdagen på K1.  Foto: Sofia Henriksson / Privat

nyheter

Lørdag inviterte Den Norske Turistforening (DNT) Troms Turlag og Fjellsport til sin årlige Skredvettdag, hvor deltakerne kunne lære mer om trygg ferdsel i vinterfjellet. Arrangementet skulle egentlig foregå i Tromsø alpinpark i Kroken, men værforholdene førte til at det måtte flyttes innendørs til Friluftsbutikken på K1.

– Sterk vind førte til at vi måtte gå for plan B. Til tross for et litt redusert program, ble det likevel en veldig fin dag, sier Sofia Henriksson, skredkursinstruktør i DNT Troms Turlag.

DELER SKREDKUNNSKAP: Sofia Henriksson er skredkursinstrøktør i DNT Troms.   Foto: Privat

Skredvettdagen ble arrangert sammen med Barnas Turlag, Norsk Folkehjelp, Norske Redningshunder, Tromsø Outdoor, Arctic Outdoor Guides, Friluftsbutikken og Tromsø Alpinpark. Henriksson forteller at rundt 100 mennesker deltok på arrangementet.

– Det kom blant annet en litt større gruppe ungdommer som ofte kjører ski i Kroken. Det er veldig gøy å se at også ungdom interesserer seg for skredsikkerhet, selv om de kanskje ikke går så mye på topptur ennå.

– Viktig med gode rutevalg

På programmet sto blant annet demonstrasjon av skredutstyr og redningsscenario med hund, førstehjelp og skredquiz. I tillegg holdt filmskaper Merrick Mordal foredrag om skredsikkerhet når man lager skifilm.

– Toppturer i vinterstid har blitt en folkesport. Utstyret blir stadig bedre og det åpner opp for at flere tester det ut, men ferdsel i vinterfjellet stiller også høye krav til deg. Vi ser at det er mange som trenger både en innføring og en oppfrisking av kunnskap, forteller Henriksson.

SKREDSIKKERHET: Både barn og voksne fikk frisket opp skredkunnskapen på lørdag.  Foto: Tim Dassler / Privat

Instruktører fra DNT var også til stede for å snakke om turplanlegging og rutevalg. I de aller fleste tilfeller hvor folk omkommer i skred, er det de selv eller andre i turfølget som har vært årsak til at skredet ble utløst, opplyser Henriksson.

– Det gjelder å kunne gjenkjenne hva som er skredfarlige områder og ta gode veivalg. Dersom ulykken først er ute, kan kunnskap om ulike søke- og redningsmetoder redde liv. Skredvettdagen har som formål å gi enkel opplæring om skred til alle, sier hun.

REDNINGSSCENARIO: Selv om sterk vind førte til at Skredvettdagen måtte flyttes fra alpinparken til K1, kunne likevel enkelte deler av programmet holdes utendørs.  Foto: Sofia Henriksson / Privat

Gratis innføringskurs i mars

DNT Troms Turlag, Fjellsport og Barnas Turlag vil også arrangere en skredvettkveld i «Beeperparken» i Kroken 10. mars, hvor kan få innføring i skredsøk ved bruk av sender/mottaker, søkestang og spade.

– Dette arrangementet er gratis og åpent for alle. For barna blir det arrangert natursti og egen søkekonkurranse med premier til alle, forteller Henriksson.