Mer lønns-krøll for fiskeriministeren: Fikk full godtgjørelse for fylkestingsverv

Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H) har hittil i år fått 27 000 kroner i lønn fra Troms og Finnmark fylkeskommune - uten at det har vært et eneste møte i det fylkestinget han er innvalgt i.

I hardt vær_ Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H).  Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

nyheter

VG kan nå avsløre at Sivertsen har fått godtgjørelse for enda et politisk tillitsverv, samtidig som han har vært statssekretær, og senere statsråd, i Solberg-regjeringen.

Dagbladet har tidligere avslørt at han fikk dobbelt lønn, fra regjeringen og fra Lenvik kommune, fram til årsskiftet. Han søkte også om etterlønn, men har senere ombestemt seg og tatt skritt for å betale tilbake en og en halv månedslønn i etterlønn.


Fiskeriministeren om etterlønn-saken: – Jeg angrer

Tidligere lenvikordfører og nå fiskeriminister, Geir-Inge Sivertsen sier han angrer på at han ikke fikk annullert avtalen om etterlønn fra kommunen i november. Senja-ordfører Tom-Rune Eliseussen sier han vil be kommunen be kontrollutvalget se på vedtaket vedrørende ettergodtgjørelser.


Fylkestingsmedlem

Helt siden han ble utnevnt til statssekretær, i november, har han mottatt godtgjørelse som folkevalgt i det nye fylkestinget for Troms og Finnmark.

Sivertsen har mottatt 25 063 kroner for dette vervet fra oktober til desember i 2019, og 27 375 kroner for januar og februar i 2020, får VG opplyst i fylkeskommunen.

Det nye fylkestinget hadde to møter høsten 2019: 28. til 30.oktober og 13.desember.

Det første møtet var en uke før Sivertsen ble utnevnt til statssekretær for Torbjørn Røe Isaksen (H) Næringsdepartementet.

Ifølge protokollene fra disse møtene var Sivertsen til stede på begge møtene, også på desember-møtet, på et tidspunkt han også var statssekretær.

Må klareres

Statssekretærer kan ikke inneha bistillinger eller andre lønnede oppdrag uten tillatelse fra sin statsråd. Ifølge Statsministerens kontor hadde Sivertsen klarert med Røe Isaksen at han skulle være ordfører ut 2019. Men VG har ikke fått svar på om vervet i fylkestinget var godkjent.

For statsråder er det bare statsminister Erna Solberg som kan godkjenne lønnede oppdrag på si. VG har ikke fått svar på om Solberg hadde godkjent at han kunne fortsette som lønnet medlem av Troms og Finnmark fylkesting.


Dagbladet: Fiskeriministeren feilinformerte kommunestyret, fikk dobbel lønn

Fra november i fjor hevet Geir Inge Sivertsen (H) dobbel lønn både som ordfører og statssekretær. Selv opplyste han at regjeringsjobben ikke startet før i januar.


Ringte i dag

Fylkestinget har ikke hatt noen møter så langt i 2020. Likevel fortsatte godtgjørelsen å tikke inn på Sivertsens konto.

Først i dag mandag, en måned etter at han ble utnevnt til fiskeriminister, har Sivertsen tatt initiativ til å stoppe utbetaling av godtgjørelse for å være medlem av det nye fylkestinget i Troms og Finnmark.

Sivertsen ble utnevnt til statsråd 24.januar. Så gikk det tre uker før han tok initiativ til å rydde opp og søke permisjon fra dette vervet.

13.februar søkte han om permisjon så lenge han er fiskeriminister.

Men først mandag morgen tok han initiativ til å stoppe og betale tilbake godtgjørelsen:

«I dag tidlig ringte Geir-Inge Sivertsen til fylkeskommunen og ba om at søknaden ble endret til å gjelde permisjon fra og med 24.januar. Han ba også om at utbetalt godtgjørelse for perioden 24.januar til dags dato skulle tilbakebetales», skriver Knut Are Mortensen, kommunikasjonssjef i Troms og Finnmark fylkeskommune, i en epost til VG.

VG har foreløpig ikke oppnådd kontakt med Geir-Inge Sivertsen.