Koronavirus påvist i Tromsø

En kvinne bosatt i Tromsø har testet positivt på Koronaviruset.

KORONAVIRUS: Kommunen innkalte onsdag kveld til en pressekonferanse på Rådhuset for å informere om situasjonen etter at det ble gjort kjent at Norges første tilfelle av koronasmitte er en kvinne bosatt i Tromsø.  Foto: Trond Karlstrøm

nyheter

Det opplyste Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse onsdag kveld.

Dette er det første tilfellet av koronaviruset i Norge.

Etter Folkehelseinstituttets pressekonferanse kalte Tromsø kommune inn til ytterligere en pressekonferanse på rådhuset.

Her opplyste kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen, fungerende kommunedirektør Mari Enoksen Hult og ordfører Gunnar Wilhelmsen om situasjonen.


Tromsø-kvinne smittet av koronaviruset

For første gang er det nye koronaviruset påvist i Norge. En Tromsø-kvinne som nylig var i Kina, har testet positivt for viruset og holdes i hjemmekarantene.


– Lite sannsynlig at vedkommende er smitteførende

Kommunen fikk beskjed fra Folkehelseinstituttet om den smittede personen i dag, onsdag.

– En person har i dag fått bekreftet et svakt positivt prøveresultat på koronaviruset. Personen befinner seg i Tromsø, og vedkommende kom hit forrige helg, fortalte Kristoffersen.

På pressekonferansen kom det fram at det er snakk om en kvinne, som har vært i karantene i sin egen bolig siden hun kom med fly til Tromsø fra Kina forrige helg.

Kristoffersen fortalte at smittevernoverlege Trond Brattland har vært i kontakt med kvinnen på en daglig basis.

– Personen er frisk, og har vært frisk siden personen kom, sa Kristoffersen.

– Det er svært lite sannsynlig at vedkommende er smitteførende, la hun til.

Ifølge Kristoffersen er det lenge siden kvinnen har hatt sykdomssymptomer.

– Kvinnen tar det nå med ro, og er ved godt mot, sa Kristoffersen.


Smittevernlegen frykter pandemi: Slik er kommunens og UNNs koronavirus-plan

Onsdag kveld ble det kjent at en kvinne bosatt i Tromsø er smittet av det fryktede koronaviruset, etter å ha returnert fra et opphold i Kina. Smittevernoverlege Trond Brattland understreker at god håndhygiene blir ekstra viktig i tiden som kommer.


– Har en pandemiplan

Kristoffersen fortalte videre at Tromsø kommune har vært forberedt på en mulig hendelse i forbindelse med koronaviruset.

– Vi har en pandemiplan, og vi har rutiner som det er informert om og gitt opplæring i. Vi har personell som har fått opplæring og som har øvd. Vi har også det utstyret vi trenger, sa Kristoffersen.

– Vi er forberedt på å ivareta denne situasjonen, la hun til.

PRESSEKONFERANSE: Fra venstre: Fungerende kommunedirektør Mari Enoksen Hult, kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen og ordfører Gunnar Wilhelmsen under pressekonferansen.  Foto: Trond Karlstrøm

Kvinnen hadde oppholdt seg i et område av Kina som er sterkt rammet av viruset.

– Det ble oppdaget fordi det er rutiner på at de som kommer fra områder hvor det er stor smittespredning skal testes når de kommer til landet, fortalte Kristoffersen.


Høie: Vi har gode tiltak for å hindre virusspredning

Helseminister Bent Høie (H) er ikke overrasket over at det nye koronaviruset nå er påvist i Norge. – Vi har gode tiltak for å hindre spredning, forsikrer han.


Ifølge kommuneoverlegen er det ingen grunn for befolkningen i Tromsø å være redd smittefare.

– Situasjonen slik den er nå gir ikke grunn til bekymring for at smitten skal spres. Personen har vært uten symptomer, og har i tillegg vært i karantene hjemme etter ankomst. Så det er veldig liten sannsynlighet for at dette skal spre seg lokalt, sa Kristoffersen.

Det kom fram på pressekonferansen at personer som har vært i kontakt med kvinnen på reisen til Tromsø vil bli kontaktet av Folkehelseinstituttet, dersom det skulle være nødvendig.

– Dette er en situasjon vi har jobbet med over flere uker, både med smittevernlege og kommuneoverlege, og det har vært informert på nettsidene våre over flere uker om hvordan vi forholder oss til dette, sa ordfører Gunnar Wilhelmsen.

Du kan finne kommunens råd og tips om koronaviruset her.