Varsler kraftig vind og nedbør utover dagen

Man må trolig forberede seg på utfordrende kjøreforhold i og utenfor Tromsø i dag.

SNØFOKK: Det er bare å forberede seg på snø, vind og dårlige kjøreforhold.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Som de fleste sikkert har lagt merke til blåser det en god del i Tromsø i dag, onsdag. På yr.no er det sendt ut farevarsel om kraftig snøfokk på gult nivå, som betyr moderat fare. Slik snøfokk kan gi redusert sikt og varseltjenesten oppfordrer folk til å beregne ekstra tid til transport og kjøring.

Det er også varslet betydelig snøskredfare i Tromsø.

– Farsevarslet ble sendt ut i går basert på en del vind og løs snø i terrenget. Det er et lavtrykk på vei inn og vi kan for så vidt si at det har begynt å bli nedbør i sørlige deler av fylket. Det fører til at vi har fått en vindøkning og enda mer nedbør utover i dag. I tillegg blir det også en temperaturstigning, sier Anita Ager-Wick, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Fortsetter trolig i morgen

Ifølge Ager-Wick vurderer vervarslinga også å sende ut farevarsel for mye snø, enten i stedet for eller i tillegg til varselet som er sendt ut.

– Konsekvensen av et slikt vær er at det kan bli utfordrende kjøreforhold. Kombinasjonen snø og vind fører til at det blir veldig tett med byger. De kraftigste bygene har en del snø i seg og ligger ut satt til her i Tromsø.– Dette været vil nok fortsette utover dagen i dag, og det er heller ikke utenkelig at det vil fortsette i morgen, sier meteorologen.

Snørekord

I tillegg har det kommet noen tordenregistreringer i havområdene og det kan komme vintertorden, også her.

– Vintertorden kommer i forbindelse med snøbyger. Det er et vinterfenomenet som egentlig er mer vanlig lenger sør i landet, enn her i Tromsø. Eksempelvis var det et forrykende tordenvær i Lofoten og Vesterålen forrige helg. Så det skjer så absolutt, det er bare ikke så vanlig her, sier Ager-Wick.


Margrete fikk sjokk da hun så ut stuevinduet: - I herrens navn, personen kler jo av seg

Margrete Larsen har gjort det hun kan for å unngå at turister gjør fra seg i hagen hennes. Søndag formiddag fikk hun seg likevel en mindre hyggelig overraskelse da en person kledde av seg rett utenfor stuevinduet.


I dag ble det også målt maksimal snødybde for denne vinteren med 125 centimeter. Det er 14 centimeter mer enn i fjor og til sammenligning ble det målt 82 centimeter snødybde på samme dato i fjor og 194 centimeter under rekordåret 1997,

– Det har ikke snødd mer så langt denne vinteren, så vi får håpe at dette ikke er et tegn på at det vil snø enda mer. Brøytefonnene begynner å bli svært store.