– Uaktuelt å stenge flyplassen

Alle som kommer med fly utenfor Norden skal i hjemmekarantene og stadig flere flyvninger kanselleres. Å stenge flyplassen er likevel ikke et alternativ.

HOLDER ÅPENT: I går kom dette Lufthansa-flyet fra München. Alle som kommer med fly utenfra Norden skal nå i hjemmekarantene. Å stenge flyplassen er derimot ikke aktuelt.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

– Tromsø lufthavn har en samfunnskritisk funksjon som gjør det uaktuelt å stenge ned. Flyplassen er viktig for blant annet helsetransport, sier Ivar Schrøen, lufthavnsjef på Tromsø lufthavn.


Avinor stenger ni flyplasser

Avinor stenger ni flyplasser fra onsdag 18. mars for å kunne forflytte personell og utstyr til andre lufthavner.


De kommersielle flygingene har derimot blitt færre den siste tiden.

– Om flyginger stanses er flyselskapenes avgjørelse per nå. Det kommer fortløpende inn meldinger om kansellerte flyginger, Widerøe har for eksempel innstilt en rekke flyginger i dag, forteller Schrøen.

UAKTUELT Å STENGE: Lufthavnsjef i Tromsø, Ivar Schrøen.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Grunnen til at Widerøe har innstilt en rekke flyginger skal ikke være koronaviruset. Ødelagte vindmålere skal være årsaken.

Kan bruke offentlig transport

Per de nye tiltakene for å hindre spredning av koronaviruset skal alle som har vært i utlandet settes i hjemmekarantene. Ifølge Roar Evjen, konstituert seksjonsleder i Tromsø kommune, står de allikevel fritt til å benytte seg av offentlig transport når de går av flyet.


Foreldre avgjør selv om de har samfunnskritiske yrker:

38 av 8000 elever er på skolen i dag

Fredag er alle skoler og barnehager stengt, men regjeringen gjør unntak for visse kritiske yrkesgrupper. Foreløpig overlater kommunen det til foreldre selv å vurdere om deres yrke har en kritisk samfunnsfunksjon.


– Nå skal alle som har reist utenfor Norden i karantene, men vi holder ikke igjen folk som ikke har symptomer. De står fritt til å bruke offentlig transport eller kjøre egen bil. De som har symptomer, blir fraktet rett hjem av vårt helsepersonell, forteller Evjen.

Det vil ikke bli satt opp egne transportmuligheter for dem som kommer med utenlandsfly, i hvert fall ikke fra Avinor sin side.

– Det er ikke vår oppgave å frakte folk som kommer hit videre til karantene, den jobben er det helsepersonell som må ta, sier Schrøen.

Screening av passasjerer

Alle som ankommer fra områder utenfor Norden blir gitt spørreskjemaer, hvor de må oppgi hvor de har oppholdt seg og hvorvidt de har symptomer på koronaviruset. Per nå er det kun helsepersonell og mennesker med med akutt luftveisinfeksjon som blir ytterligere testet for smitte.


Janike (44) meldte seg som frivillig: – Det var redde passasjerer i flyet. Noen var fulle, andre gråt. De fleste nektet å gå av

Ingeniør i GIS ved geodatakontoret til kommunen, Janike Marlen Rype (44), meldte seg som frivillig da tre fly landet på Langnes torsdag. Der opplevde hun gråtende passasjerer som nektet å gå av flyet.


– Å screene folk har fungert veldig fint. De fleste er forståelsesfulle og skjønner hvorfor et slikt tiltak er nødvendig. Passasjerer får også informasjon fra der de reiser om hvilke tiltak som er innført. Det gjør jobben enklere og sørger for at vi nå har bedre kontroll, forteller Evjen.

HOLDER IKKE IGJEN: Roar Evjen, konstituert seksjonsleder i Tromsø kommune, forteller at de holder igjen folk uten symptomer, selv om de skal i hjemmekarantene. 

De holder på å ordne varme i teltet slik at koronateamet på flyplassen skal ha et mer behagelig arbeidsmiljø. For det meste har screening av passasjerer gått rolig for seg, med unntak av flyet fra Gdansk i går, hvor flere nektet å gå av flyet fordi de ikke ville i karantene.

– Da kom jo nyheten om de nye tiltakene mens flyet var i lufta. Jeg har full forståelse for at de reagerte ettersom de ikke hadde sett seg at de måtte i to ukers karantene her i Tromsø da de satte seg på flyet. Sikkert mange av dem som fikk ferier spolert, sier Evjen.