Mathias (19) hjelper koronafaste med å få varer kjørt til døren uten ekstra kostnader: - Hadde blitt feil å ta betalt

Om du sitter i karantene, isolasjon eller av andre årsaker trenger hjelp til å handle er det flere i Tromsø som er villig til å hjelpe.

KAN HANDLE FOR DEG: Om du sitter i karantene eller av andre årsaker ikke kommer deg på butikken er det flere som vil hjelpe. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix 

nyheter

Mathias Vabø fra Tromsø har startet nettsiden handling-tromso.com, hvor tromsøfolk som ikke har mulighet til å gå på butikken kan legge inn en bestilling og settes i kontakt med en person som kan foreta handleturen. De som har behov for hjelpen, skal ikke betale noe utover prisen av varene de handler.

– Mange havner i karantene, spesielt nå som folk som har vært i de sørlige fylkene i landet også må sitte hjemme. Meg selv inkludert. Det er mange av dem som trenger hjelp til å handle, forteller Mathias Vabø.

– Feil å ta betalt

Vabø studerer datavitenskap ved Universitetet i Bergen, han reiste hjem til Tromsø 12. mars for å hjelpe familien med barnepass da universitet uansett holder stengt. Vestland er et av fylkene i Tromsø kommune har innført karantenepåbud for om du har besøkt. Vabø vet hvordan det er å sitte i karantene og ønsker å hjelpe de som ikke har andre som kan handle for seg.

– Man kunne sikkert tjent penger på det, men for meg hadde det vært å utnytte folk i en sårbar situasjon. Det kostet meg ikke mye å starte opp nettsiden og de som kjører ut varer gjør det også gratis, så det hadde blitt helt feil å skulle ta betalt, forteller Vabø.


Helsefagarbeider Turid er søkkfortvilt: Alle skjønner situasjonen min, men ingen kan gi meg gode svar

Turid Nita Luneborgs samboer er hjerteoperert, har lungesykdom og kreft. Men siden hun ikke selv er i risikogruppen, heller det mot at hun må jobbe.


Vabø har dialog med Kirsten Nystad som startet et lignende initiativ på Facebook-gruppen «HJELP TIL Å HANDLE», som iTromsø har omtalt tidligere. Vabø tror en nettside vil gjøre det enklere å ta imot bestillinger fra dem som trenger hjelp.

– Det er enklere å organisere gjennom en nettside, jeg synes det kan det bli litt kaos om man gjør det på Facebook. Der kan ting kanskje gå i glemmeboka, på nettsiden er det bedre kontroll, sier Vabø.

Responsen har vært god ifølge 19-åringen.

– Allerede har rundt 1000 personer vært innom nettsiden, som er ganske bra. Nå har vi rundt 15 personer som har meldt seg til å kjøre ut varer til de som trenger det.


Kirsten fra Tromsø organiserer frivillige som kan handle for de som rammes av koronaviruset

Kirsten Nystad fra Tromsø opprettet en gruppe for å hjelpe de som er risikoutsatt for korona eller som sitter i hjemmekarantene. De hjelper blant annet med å få kjøpt og levert mat og andre nødvendige varer på døren.


Medmenneskelighet

Også Kirsten Nystad har organisert folk som kan handle og kjøre varer uten ekstra kostnad til de som ikke kan ordne det på andre måter. Nå har hun også kontakt med en sykepleier som kan ordne reseptbelagte medisiner ved særskilt behov. Ifølge Nystad er det givende å kunne hjelpe andre.

– En ting som har gått opp for meg er hvor viktig det medmenneskelige aspektet er. Nylig leverte vi varer til en eldre dame. Datteren hennes som pleide å hjelpe henne med handlingen sitter i karantene og hadde ikke mulighet til å gjøre det. Hun var nærmest isolert fra menneskelig kontakt og satte utrolig pris på at noen kunne levere det hun trengte og slå an en kort prat. Å vise omsorg og medmenneskelighet er viktig i disse tider, selv om man må holde høvelig avstand, forteller Nystad.

FINT Å KUNNE HJELPE: Kirsten Nystad mener det er viktig å vise medmenneskelighet i disse tider.  Foto: Privat

Da iTromsø snakket med Nystad var hun redd for at de som hadde behov for hjelp ikke skulle ta kontakt, men opplyser nå at responsen øker.

– Gradvis flere tar kontakt. I dag formiddag har vi allerede hatt tre oppdrag. Jeg skulle gjerne vært med å kjøre ut varer, men det er nesten blitt en fulltids frivillighetsjobb med å organisere, sier hun.

Tar forholdsregler

Både Vabø og Nystad har bedt de som leverer om å tørke av poser og varer før de leverer, være nøye med håndvask og ta en rekke andre forholdsregler.


Nå kan drosjesjåførene hente mat og medisiner for deg

Tromsø Taxi tar grep for å sikre tilgang til mat og medisiner for dem som sitter i karantene eller som av helsemessige årsaker ikke tør å bevege seg ut.


– Jeg får flere henvendelser fra folk som ønsker å bidra med å handle eller kjøre, men vi har nå dekning for de fleste områdene i Tromsø og prøver å begrense oss litt. Det er fordeler og ulemper, men jeg tror det er viktig at vi ikke har for mange som tar flere turer på butikker rundt omkring. Det vil jo også utgjøre en smittefare, sier Nystad.