Slik planlegger Tromsø-skolene for avgangselevene: - Klart vi har en plan B

De videregående skolene i Tromsø er klar på én ting, elevene skal få vitnemål.

REKTOR: Torill Hvalryg er rektor ved Tromsdalen videregående skole.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

– Det er klart vi har en plan B for avgangselevene. Alle har en timeplan de følger med nettbasert opplæring. Det har fungert greit til nå og både lærere og elever står på, sier rektor ved Tromsdalen videregående skole, Torill Hvalryg til iTromsø.

– Vitnemål utdeles

Hvalryg sier det ikke er opp til skolene å avgjøre når elevene er tilbake.

– Det er det andre som tar seg av. Det er ikke noe mer prøver eller vurderinger enn til vanlig, men det er litt opp til hvert enkelt fag hvordan vi løser det. I de praktiske fagene varierer det litt. Elevene holder for eksempel på med egentrening og skriver logg, lærere sender ut videosnutter i Microsoft Teams, som er den plattformen vi bruker, og elevene er flink å følge med og sende tilbake, sier Hvalryg.

Rektoren forteller at skolen har fokus på tre ting.

– At elevene får den opplæringen de har krav på, at elevene får den oppfølgingen de har krav på og at elevene skal få standpunktkarakterer.

Ifølge Hvalryg er oppfølgingen god og hjemmeundervisningen fungerer bra etter forholdene.

Eksamener vet man fortsatt ikke om vil bli avholdt.

– Det er unntakstilstand. Det som er viktig nå er å stanse viruset. Om elever eventuelt ikke får eksamen, er ikke det viktigste nå. Vi har opplevd tidligere ved streik at det ikke har blitt avholdt skriftlige eller muntlige eksamener. Men standpunktkarakterer, det skal de ha, sier rektoren.

– Mye arbeidspress

Rektor ved Kvaløya videregående skole, Snorre Bråthen, er klar på det samme som Hvalryg, at avgangselevene skal ende skolegangen med vitnemål, uansett utfall.

– Vi driver fjernundervisning nå, så får vi se hvordan det utvikler seg. Det er umulig å si når elevene er tilbake. Eksamener har blitt avlyst tidligere også, så det vil gå greit. Målet er at alle elevene skal få vitnemål uansett, sier Bråthen.

PLANLEGGER: Rektor ved Kvaløya vgs. Snorre Bråthen sier skolen planlegger for eksamener.  Foto: iTromsø

Den uoversiktlige situasjonen med spredningen av viruset, gjør at skolen til tross for at de ikke vet når eller om elevene kommer tilbake, likevel forsøker å planlegge så godt som mulig for innspurten.

– Vi planlegger for eksamen. Til nå har fjernundervisningen også fungert bra. Elevene synes kanskje det er litt mye arbeidspress, for det er en litt annen måte å drive undervisning og opplæring på. Men i dag (onsdag) har de litt klassens time og en roligere dag, så skal de gi tilbakemelding på hvordan ting fungerer så langt, sier Bråthen.

– Alle er med på dugnaden

Rektor ved Ishavsbyen videregående skole, Asbjørn Rikardsen, roser innsatsen som til nå legges ned av både lærere og elevere.

– Vi jobber hele tiden nå for å sikre vurderingsgrunnlaget slik at elevene kan få standpunktkarakter når den tid kommer. Vi har veldig fokus på å få den digitale plattformen til å fungere og er nødt til å håpe at vi lykkes med dette videre, sier Rikardsen, og legger til.

– Det som er fascinerende, og jeg gjerne vil dele, er innsatsen som legges ned både av lærere og elever. Det har vært en enorm aktivitet og elevene gjør virkelig det de kan for å lære. Det er en enorm entusiasme og arbeidstrykk, så dugnaden er alle sammen 100 prosent med på, sier Rikardsen.

Rektoren understreker at skolen fortsatt planlegger for at det vil bli avholdt eksamen, selv om det fortsatt er usikkerhet omkring det.

– Vi har kompetente lærere som er kreative og deler av sine opplegg med hverandre. Samarbeidet er veldig godt. Når det kommer til eksamen, kan vi ikke spekulere i det, men forbereder oss på at det blir og forbereder for å arrangere eksamen, sier Rikardsen.

iTromsø har så langt ikke lykkes å komme i kontakt med konstituert rektor ved Kongsbakken videregående skole, Turid Furumo.