Vi ligger 31 centimeter bak skjema for å slå snørekorden på 240 centimeter fra 1997

Fredag 20 mars måles snøen i Tromsø til 147 centimeter. På samme dato i rekordåret 1997 var det kommet 178 centimeter.

FULL FRES: Kim Andre Bruland freser snø for harde livet mens dattera Aurora hopper fra toppen av skavlen.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Koronaviruset herjer, børsene faller og det gjør jammen snøen også – i alle fall i Tromsø.

Fredag morgen falt det nye centimeter på toppen av det som allerede lå på bakken og nå har snøen strukket seg 147 centimeter ifølge målestanga utenfor Vervarslinga på toppen av Tromsøya.

Snørekorden fra 1997 ble satt 29. april da det var 240 centimeter snø. 20. mars 1997 var det kommet 178 centimeter og dermed ligger 31 centimeter bak skjema i år for å slå den sagnomsuste rekorden fra 1997.

Skal det bli ny rekord så må det falle ytterligere 94 centimeter snø. Det bør vel gå?

Vi må få den globale oppvarmingen i gang igjen

Hva som måles på toppen av Tromsøya er én ting, men på Kvaløysletta mener folk at det er mye mer snø enn alle andre steder.

– Jeg er sikker på at dette er Tromsøs største snøhull, sier Kim Andre Bruland som freser oppkjørselen sin fri fra snø igjen.

SNØPARKERING: Det har falt mye snø i Tromsø den siste tiden - særlig siden disse bilene ble parkert.  Foto: Ronald Johansen

Bruland bor i Einevegen på Slettaelva. Han er nettopp kommet hjem fra supplybåt i Nordsjøen hvor han er overstyrmann. Nå har han fire uker fri og god tid til å frese snø – og det trengs med de snømengdene som er kommet den siste tiden.

– Jeg legger den i hauger der og der, sier han og peker på snødynger som er mer enn dobbelt så høye som ham selv.


Meteoro

De nærmeste dagene er det innevær, for å si det mildt. Snø, regn og sludd i kombinasjon med vind opp mot stiv kuling og temperaturer rundt null vil gjøre det nokså utrivelig å gå ut, melder meteorologene.


Nysnø legges på toppen av snøen som falt i fjor og han satser på at lagene fester seg såpass at det ikke raser ut.

– Jeg vil oppfordre folk til dugnad og starte opp bilene sine så vi får disse globale oppvarmingen i gang igjen. Jeg tror faktisk vi går inn i en ny istid nå. Koronaviruset har fått folk til å parkere bilene så vi ser jo at det er skjørt dette her klimaet, sier han.

EN VEGG AV SNØ: Flere av beboerne på Slettaelva var ute og gikk tur mellom snøkorridorene tidlig fredag ettermiddag.  Foto: Ronald Johansen

– Trengs bare to somre så er dette smelta bort

Litt lenger nord på Kvaløysletta, i Vierringen, er så godt som hele gata ute og måker snø.

Leo Isaksen har bodd i boligfeltet siden tidlig på 1990-tallet og mener dagens snømengde er nesten like ille som i rekordåret 1997.

– Den gangen var de innom flere ganger i løpet av vinteren og kjørte bort snø, men i år har de bare vært én gang, sier Isaksen.

Eneboligen har tre etasjer og Isaksen leier ut sokkelleiligheten til Lars-Einar Olsen. Han står med spade ved siden av en vegg med snø på flere meter og forsøker å holde inngangspartiet fritt for snø.

– Det er tredje vinteren jeg bor her nå og det er fint her hadde det bare ikke vært så jævla mye snø, sier Olsen og kaster snøen oppover bare for å se den skli ned igjen.

SOKKELLEILIGHET: Lars-Einar Olsen er fornøyd med leiligheten, men har mye styr med å holde inngangen fri for snø.  Foto: Ronald Johansen

Isaksen sier at det er mye nå med både koronavirus og store snømengder, men er sikker på at de begge blir borte før eller senere.

– Det skal sikkert ikke mer til enn et par, tre somre så er all denne snøen smeltet bort, sier han og flirer.


Se alle bidragene her:

Arrangerte snømannkonkurranse for Sommerlyst-elevene: – Kanonartig og morbid

Svein Aasjord ville gi tiendeklassingene ved Sommerlyst ungdomsskole en oppgave som ikke var så stiv og alvorlig, og arrangerte derfor snømannkonkurranse i Tommy og tigern-stil.


Graver ut bilen for andre gang

Helge Forsaa bor rett over veien fra Isaksen. Han har vært i sving for å rydde unna snø hele formiddagen. Nå er turen kommet til å grave ut en bil som er blitt stående litt for lenge.

– Jeg hadde den nesten gravd ut for 14 dager siden, men nå er det kommet omtrent like mye snø som jeg fjerna sist og da må jeg begynne på nytt, sier Forsaa.

SLIPP BILEN FRI: Helge Forsaa graver ut bilen og planlegger å kjøre den inn i garasjen så han slipper å grave den ut enda en gang før sommeren kommer.  Foto: Ronald Johansen

Han har bodd her siden 2006 og kan ikke huske at det noen gang har vært like mye snø som det er nå. Naboen Vivian Jensen har bodd i Vierringen i over 30 år og synes også det er ekstra mye snø i år.

– Vi er jo vant til det, men mye av fritida går med til å måke snø, sier hun og legger til:

– Det begynner å ligne på rekordårene i 1997 og 1999, men vi har hatt det verre.

VANT MED MYE SNØ: Vivian Jensen har bodd på Slettaelva i over 30 år og bruker nå om dagene det aller meste av fritiden til å måke unna snø.  Foto: Ronald Johansen

Her er alle Tromsøs værrekorder

Vi har samlet sammen alle nevneverdige værrekorder for Tromsø, siden målingene begynte ved Vervarslinga for Nord-Norge i 1920.


– Vi må satse på å slå rekorden

Elisabeth Øvreberg bor på Kvaløysletta. I dag tok hun bilde av mannen sin, Ingebrigt Mogaard som er cirka to meter høy, og som ikke er i nærheten av å nå opp til snøskavlen mellom huset og veien.

– Stakkars søringer som aldri får oppleve noe slikt, sier hun lattermildt.

NÅR IKKE OPP: Ingebrigt Mogaard er nesten to meter høy, men må se seg slått av snøen.  Foto: Elisabeth Øvreberg

Øvreberg er selv «søring», selv om hun har bodd nordpå i mange år. Da hun la ut bildet av mannen i snøskavlen på Facebook, fikk hun flere kommentarer om hvor godt det var med vår sørpå.

– Det fine med å være søring i Nord-Norge er at jeg ikke har et gen i kroppen som er værsykt. Jeg klarer ikke å bli misunnelig. Vi – eller mannen min – måker snø for harde livet, men plutselig er det 30 centimeter nysnø igjen. Sånn holder vi på. Det er helt komisk, ler hun.

I dag passerte snødybden 147 centimeter i Tromsø. Rekorden fra 1997 er på 240 centimeter.

– Når det har kommet så mye i det siste, så håper vi det kommer mer. Vi må jo satse på å slå rekorden. Vi er klare. Alt nedsnødd. Det hadde vært fantastisk med rekord, sier Øvreberg.