Enorm respons på «Tromsø hjelper Tromsø»: – Her ser vi byen på sitt aller fineste og beste

Straks kommunens hjelpeside åpnet, begynte henvendelsene å strømme inn. Nå kan de som trenger hjelp også henvende seg anonymt.

GLAD: Pål Jakobsen er særdeles fornøyd med responsen på "Tromsø hjelper Tromsø".  Foto: Ronald Johansen

nyheter

– Bor på Reinen, kan handle, skriver Laila Markussen.

– Vi holder til på Kvaløysletta, og er endelig ute av karantene. Vi kan bidra med handling, snømåking, telefonsamtaler, leksehjelp og morsomme små overraskelser i postkassen eller på trappa … Send meg en pm! skriver Eline Holdø.

– Glad for denne siden! Forhåpentligvis vil vi ikke trenge den så mye, men i dag fikk jeg fantastisk hjelp av en fantastisk mann jeg fant på denne siden. Nydelig utført, av et medmenneske jeg ikke kjenner, skriver Marianne Astrup.


Mathias (19) hjelper koronafaste med å få varer kjørt til døren uten ekstra kostnader: - Hadde blitt feil å ta betalt

Om du sitter i karantene, isolasjon eller av andre årsaker trenger hjelp til å handle er det flere i Tromsø som er villig til å hjelpe.


Dette er bare en liten brøkdel av innleggene som står på «Tromsø hjelper Tromsø»-siden på Facebook. I skrivende stund har den nesten 26.000 likes.

– Overveldende

– Vi har fått veldig god respons på den. Det er helt overveldende og fantastisk å se på alle mulige måter. Her ser man Tromsø på sitt fineste og aller beste. Folk stiller opp for hverandre, sier Pål Jakobsen.

Det var han som lanserte ideen i kommunen, etter inspirasjon fra tilsvarende sider i Trondheim og Oslo. I disse korona-tider, der folk skal holde seg mest mulig hjemme, ser han et behov for å strekke ut en hånd til dem som trenger hjelp.

– Folk stiller opp med biler, snømåking, kan handle mat eller være en samtalepartner. Bare for å nevne noe. Kirkens Bymisjon og Røde Kors er også med på dette. Det er viktig. De er store aktører og enda bedre enn kommunen på frivillighet, slår Jakobsen fast.


Kirsten fra Tromsø organiserer frivillige som kan handle for de som rammes av koronaviruset

Kirsten Nystad fra Tromsø opprettet en gruppe for å hjelpe de som er risikoutsatt for korona eller som sitter i hjemmekarantene. De hjelper blant annet med å få kjøpt og levert mat og andre nødvendige varer på døren.


– Det er mange som melder seg til å hjelpe, men er det mange som svarer at de vil ha hjelp?
– Det er et godt spørsmål. Det er nok en relativt høy terskel for noen å be om hjelp i offentlighet. Noen svarer direkte i tråden på Facebook, mens andre tar kontakt på personlig melding. Vi har full forståelse for at noen ikke ønsker å gå offentlig ut med at de trenger hjelp, så det er nå også mulig å henvende seg anonymt til våre administratorer. Da vil vi håndtere det videre, sier Jakobsen.

– Er godt rigget

Per i dag er det 43 bekreftede smittet av koronaviruset i Tromsø.

– Vi har fortsatt lite smitte i Tromsø sammenlignet med for eksempel Oslo. Siden er jo først og fremst for dem som trenger hjelp, selv om vi er helt avhengige av dem som vil hjelpe. Behovet er kanskje ikke kjempestort akkurat nå, men med alt det engasjementet vi har, er vi godt rigget til en mye mer krevende situasjon, understreker Jakobsen.

–Jeg er imponert hvordan folk stiller opp og tar del i dugnaden. Jeg må si at med denne viljen så kommer vi gjennom dette, sier Gunnar Wilhelmsen.


Slik takler du korona-krisen hjemme

Er du korona-fast hjemme og vet ikke hva du skal finne på? Fortvil ikke. Vi har ti råd til hva du bør gjøre, for ikke å glemme hva du ikke bør gjøre.


Jakobsen oppfordrer folk til å fortelle andre om siden og hjelpe de i gang.

– Det er kanskje noen som ikke vet så mye om sosiale medier. Da er budskapet mitt til venner eller naboer om at de kan hjelpe folk med å formidle behov på denne siden. Eller at de går via andre frivillige organisasjoner eller sider. Her er handlehjelpen i Tromsø et eksempel, sier Pål Jakobsen.