Kjøpte sko for 50.000 kroner: – Det er rene julaften her oppe

Forrige uke donerte Violet Road 150.514 kroner, tjent inn på et konsertopptak, til Gatemagasinet Virkelig. En tredjedel av beløpet har nå blitt brukt på å kjøpe inn 50 par solide vintersko til «gutta».

GODE, VARME SKO: Kjell Asbjørn Gustavsen (til venstre) er en av de heldige eierne av nye vintersko. – Jeg er veldig takknemlig. Gode, varme sko. Det kommer godt med, sier Gustavsen. På bildet sammen med frivillig for Virkelig, Kristian Aagaard.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

– Det er rene julaften her oppe. De som kommer hit at tapede og selvreparerte sommersko de går med midt på kalde vinteren. Det ser ikke ut i måneskinn. Disse skoene er varme, tørre gortexsko med Vibram-såle, og det er ikke hverdagskost. Det er så artig hvor glade de blir, sier Kristian Aagaard.


Samlet inn 150.000 kroner til Virkelig ved å strømme konsertopptak: – Nå skal vi kjøpe inn nye, varme sko

Et opptak av en konsert med Violet Road i en marmorgruve i Eide, resulterte i 150.514 kroner donert til Gatemagasinet Virkelig.


Aagard har arbeidet som frivillig på kafeen Virkelig i over åtte år, og laget suppe hver fredag til de som ønsker noe godt og varmt i magen.

Ekte glede

Den første leveringa med sko kom på fredag, den andre kom mandag. Til nå har 12 menn hentet seg nye vintersko. En av de er Kjell Asbjørn Gustavsen.

– Jeg er veldig takknemlig. Gode, varme sko. Det kommer godt med, sier Gustavsen.


Minstepensjonist Kristian fikk Raushetsprisen: – Det er et grunnleggende verdighetsproblem i samfunnet

Kristian Aagaard (62) er uføretrygdet og minstepensjonist. Han har i over åtte år jobbet som frivillig på kafeen Virkelig, og laget suppe til de vanskeligstilte hver fredag. Nylig vant han Raushetsprisen for sitt brennende engasjement.


– Jeg fleiper til de som henter seg sko at de må gå på konsert med Violet Road ved neste anledning. Det er en fleip fordi de fleste av dem som er her ikke går på konsert. Men jeg håper Violet Road vet hvor mye ekte glede de har spredd og hvor høyt vi setter pris på dette bidraget, sier Aagaard.

– Har dere kjøpt inn damesko også?

– Nei. Jenter har høyere skoforbruk enn menn og sliter de ikke ut. Vi får inn så mye pent brukte damesko, at det er det faktisk ikke behov for

Hjerte er et verb

Virkelig har handlet inn vintersko for herrer til den nette sum av 50.000 kroner hos de lokale sentrumsbutikkene Skotreff og Skoringen. Ifølge Aagard er butikkverdien mye mer.

– Som jeg bruker å si: I 9000-byen er substantivet hjerte et verb – det er noe man gjør.


Musikkommentaren:

Takk for at vi får komme inn i stua deres. Det er en god trøst.

Virtuelle konserter. Det låter egentlig like tiltalende som intravenøs middag, nettverksbyggende bekjentskap og avstandssex.


I tillegg til sko, har Virkelig planlagt å kjøpe et nytt kjøleskap, en ny kaffetrakter – det går mye kaffe nå på vinteren – og en ny server til datamaskinen de bruker for å lage magasinet.

– 150.000 kroner er veldig mye penger for oss. For å si det slik, vi bruker 250 kroner i uka for å lage suppe. Vi er vante til å ha lite å rutte med, så dette er veldig velkomne penger.

Å handle lokalt

Silje Ballo Olsen på Skotreff er veldig glad for at Virkelig var bevisste på å handle lokalt.

– Jeg syns det er veldig positivt at vi lokale tenker på de andre lokale, slik at pengene blir i sentrum. Vi valgte å gi Virkelig en bedre pris også, for å holde på samme ånd som Violet Road hadde da de samlet inn pengene til magasinet. Nå kan de kanskje få brukt pengene på andre viktige områder også.

LOKALT: Silje Ballo Olsen på Skotreff er veldig glad for at Virkelig var bevisste på å handle lokalt. – Jeg syns det er veldig positivt at vi lokale tenker på de andre lokale, slik at pengene blir i sentrum.  Foto: Ronald Johansen

Olsen forteller at kjøpet var spesielt kjærkomment i disse korona-tider.

– Det hjelper absolutt på. Vi er bare en ansatt og en i en ti prosentstilling igjen her. Resten er permitterte. Så det merkes.


Bekymret for russyke: – Vi mangler smittevernutstyr, og har kun sårbare grupper hos oss

– Vi trenger hansker, smittevernfrakker, åndedrettsvern og overflatesprit. Snart er vi tomme for engangsutstyr, forteller avdelingslederen ved boligtjeneste for psykisk helse og russyke.


En fantastisk gest

Også på Skoringen er de veldig glade for at Virkelig tok handleturen innom Storgata.

– Det hadde betydd mye for oss til vanlig også, men det betyr ekstra nå under korona-tider hvor vi har mange permitteringer og lite kunder. Vi setter stor pris på at Virkelig er bevisste på å bruke sentrum. Og så må jeg få berømme Violet Road. Det var en fantastisk gest – å gi noe til de som trenger det aller mest, sier butikkoordinator for Skoringen i Tromsø, Linda Hermansen.