Her gir Gunnar beskjed til statsministeren at han vil fortsette med «søringkarantenen» til etter påske

Gunnar Wilhelmsen ser ingen grunn til å gi slipp på «søringkarantenen». Statsminister Erna Solberg uttrykte bekymring for tiltaket.

VIDEOMØTE: Gunnar Wilhelmsen i videomøte med statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Onsdag klokka 10.30 startet videomøtet mellom flere kommuner og statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie, deriblant Tromsø. Formålet var å diskutere hvordan korona-tiltakene har fungert i de ulike kommunene.

Et av grepene som Tromsø kommune har gjort, i likhet med flere nordnorske kommuner, er å innføre den mye omtalte «søringkarantenen». Dette tiltaket innebærer at alle tilreisende sørfra settes i karantene. Karantenen gjelder tilreisende fra fylkene Oslo, Agder, Rogaland, Viken, Vestfold og Telemark, Innlandet og Vestland.Dette tiltaket har skapt gnisninger mellom de nordnorske kommunene og regjeringen. Justisministeren, helseministeren og Folkehelseinstituttet har frarådet kommunene til å innføre strengere karanteneregler enn de nasjonale, men Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen har stått på sitt og nektet å fjerne denne regelen.

Vil fortsette med "søringkarantene"

På onsdagens videomøte forklarte Wilhelmsen til Høie og Solberg hvorfor de gjorde dette tiltaket.

– Vi så at mesteparten av smitten kom internasjonalt eller sørfra. Vi følte at det var riktig fordi det er fire-fem ganger større smitte i Oslo enn i Nord-Norge. Vi hadde smittevernoverlege og kommuneoverlege i kommunen med på dette tiltaket, sa Wilhelmsen, og fortsatte med at Anita Schumacher (administrerende direktør ved UNN) og Ørjan Olsvik (epidemi-ekspert ved UiT) også var enig i at dette var et godt tiltak.


UNN-pasient med koronasmitte døde i natt

Pasient med Covid-19-smitte døde ved UNN natt til onsdag. Etter at en 72-åring døde i sitt eget hjem natt til tirsdag er det nå 2 koronasmittede er døde i Tromsø.


Ordføreren argumenterte videre hvorfor tiltaket er viktig.

– Den ene grunnen er smittespredningen, men en annen årsak er den funksjonen som Tromsø har med UNN. Det går på at det ikke bare er et sykehus for Tromsø, men et sykehus for fylket. Den begrensende kapasiteten på sykehuset gjør at jeg har lyst å videreføre dette tiltaket til etter påske, slik at vi er synkronisert med regjeringen, fortsatte Wilhelmsen.

Til iTromsø i etterkant sier ordføreren at han har ingen planer om å fjerne "søringkarantenen".

– Vi gjør det inntil våre faginstanser sier at det ikke er nødvendig. Så langt er vi omforent med kommuneoverlegen og smittevernoverlegen, sier han.

Statsministeren bekymret

Solberg fikk etter hvert ordet, og svarte med at regjeringen har stor forståelse for at kommunene ønsker å begrense smitte med lokale tiltak, men at de også har bekymringer knyttet til mobiliteten til bedrifter med samfunnskritiske funksjoner, samt deres muligheter til å fortsette driften etter korona-krisen.


FHI vurderer å spore folk via smarttelefoner for å begrense smitte

Norske myndigheter jobber med en app for å spore bevegelsene til folk og rapportere inn til Folkehelseinstituttet, melder NRK.


– Vi må forsøke å finne regler som gjør at vi tar vare på smittehensynet, samtidig som vi tar vare på den arbeidskraften som er nødvendig og at disse (bedriftene, journm.anm.) ikke går dunken på grunn av ekstraordinære tiltak, sa Solberg.

Statsministeren fortalte også at de skulle komme med en veiledning om hvordan dette skal løses.

– VI kan ikke knekke ryggen på bedrifter, så dette skal vi finne en løsning på, sa Solberg.

Har ikke opplevd misnøye fra næringslivet

I sitt innlegg ga Wilhelmsen ros til regjeringen for de nasjonale tiltakene med å gi permitterte full lønn og å stenge grensene fra utlandet. Han dro også frem hvilke grep de har gjort lokalt, blant annet med å stenginga av cruisehavnen og Hurtigruten.

Wilhelmsen sier seg godt fornøyd med møtet.

– Jeg føler at vi fikk forståelse med de lokale tilpasningene som vi har gjort med cruisestenging, nasjonale og internasjonale flygninger og Hurtigruten. Statsministeren sa jo også at de vil komme med veiledning, sier han.

– Er du spent på den?

– Ja, men jeg forventer at den ivaretar våre utfordringer med å ta vare på flokken og passe på kapasiteten til sykehuset, som gjelder for hele Troms og Finnmark.

– Solberg drar frem at "søringkarantenen" kan gå utover bedrifter. Forstår du hennes bekymring?

– Ja, det kan være at hun har fått betraktninger fra bedrifter, men jeg har ikke fått en eneste henvendelse fra næringslivet som er bekymret for deres aktivitet på grunn av dette tiltaket. Dette er veldig tidsavgrenset, og når varetransporten inn og ut av kommunen ivaretas er dette uproblematisk, sier ordføreren.