Utvider testkriteriene til å gjelde flere samfunnskritiske funksjoner

Også personell fra politi og brann og redning som får tegn på luftveisskydom skal kunne testes.

Gunnar Wilhelmsen under pressekonferansen tirsdag.  

nyheter

Tromsø kommune avholder daglig en pressekonferanse på Rådhuset.

Onsdag var ordfører Gunnar Wilhelmsen, smittevernoverlege Trond Brattland og avdelingsdirektør for Helse- og omsorg, Margrethe Kristiansen til stede under pressekonferansen.


UNN-pasient med koronasmitte døde i natt

Pasient med Covid-19-smitte døde ved UNN natt til onsdag. Etter at en 72-åring døde i sitt eget hjem natt til tirsdag er det nå 2 koronasmittede er døde i Tromsø.


Så langt er det i Tromsø to personer har omkommet som følge av koronaviruset, 55 er registrert smittet og seks er friskmeldt. Det er 12 flere registrerte tilfeller siden i går. Ifølge Brattland er de fleste av de nye tilfellene lokalt smittet.

Nå skal også testkriteriene utvides litt.

Smittervernoverlege Trond Brattland 

– Vi utvider testkriteriene litt. De som blir testes nå i tillegg til pasienter er helsepersonell, folk som har vært i kontakt med noen som har positiv sykdom og sårbare grupper over 65 år. Folk uten tegn på sykdom trenger ikke testing, sier Brattland og fortsetter:

– Vi utvider gruppene til å gjelde enda flere samfunnskritiske funksjoner. Det gjelder politi og brann og redning. Personell fra disse gruppene, som får tegn på luftveissykdom skal kunne ta kontakt fra og med torsdag for testing, sier Brattland.

– Ring legen

Tirsdag åpnet en luftveisklinikk på det nye legesenteret ved Krafthallen. Dette har, ifølge Brattland, fungert godt.

– Denne ble etablert for å unngå smitte inn på de andre legekontorene, sier han.


I dag åpnet Tromsøs første luftveisklinikk

For å hindre smitte har det blitt etablert luftveisklinikk på det nye legesenteret ved Krafthallen.


Fra før av har kommunen også etablert et koronasenter i Fiolvegen for testing. Forskjellen på dette senteret og luftveisklinikken er at det kun er testing i Fiolvegen.

– Føler du deg syk må du ringe legen, sier Brattland.

Oppfordrer til å sende brev

Avdelingsdirektør for Helse- og omsorg Margrethe Kristiansen informerte om at de følger opp på de eldre.

– Vi følger opp de eldre på en god måte. Sykehjemmene har besøksforbud, noe som er krevende både for dem som ikke kan komme på besøk og de som ikke kan få besøk, sier Kristiansen og fortsetter:

– Vi jobber godt mot de pårørende og har oppfordret til å sende brev og følge med på Facebook-gruppene til de ulike sykehjemmene. I tillegg har også de ulike avdelingene på sykehjemmene aktiviteter.

Utfordring med smittevernutstyr

Tidligere i dag deltok ordfører Gunnar Wilhelmsen i et videomøte mellom flere kommuner og statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie. Der ble annet «søringkarantenen» diskutert.


Her gir Gunnar beskjed til statsministeren at han vil fortsette med «søringkarantenen» til etter påske

Gunnar Wilhelmsen ser ingen grunn til å gi slipp på «søringkarantenen». Statsminister Erna Solberg uttrykte bekymring for tiltaket.


– Vi diskuterte de lokalene reglene og naturligvis dispensasjon for de med samfunnskritiske funksjoner. Et annet tema som ble løftet fram er dette med smittevernutstyr. Det er ei utfordring. Ikke bare for Tromsø, men for resten av landet. Det er for lite forutsigbarhet når det gjelder på fyll av smittevernutstyr. I tillegg tok jeg opp dette med permittering og at full lønn i 20 dager bør videreføres.

Ellers oppfordret han folk til å ta kontakt med hverandre.

– Har dere en slektning, familie, mor, far eller besteforeldre som trenger hjelp. Ta en telefon og kontakt. Det er noe vi trenger mer enn noen gang etter hvert som dette blir tøffere. Hold ut alle sammen.