Dette vet vi om koronasykdom hos barn

Barn kan bli syke av koronaviruset, men alt tyder på at de ikke blir like hardt rammet som voksne.

FORSKER PÅ KORONAVIRUSET: Leger og forskere verden over jobber nå for å lære mest mulig om koronaviruset. Her skanner leger lungene til en pasient i et provisorisk sykehus i Wuhan i Kina der det nye viruset først ble påvist.  Foto: Gao Xiang / Xinhua via AP / NTB scanpix

nyheter

12. mars slo regjeringen fast at alle landets skoler og barnehager skulle holdes stengt inntil 26. mars. Tirsdag ettermiddag ble disse tiltakene forlenget til etter påskeferien, nærmere bestemt 13. april.

Tanken er å minske spredningen av viruset i samfunnet så mye som mulig.


Hvordan takle korona-krisen sammen med barna? Her er fem gode råd

Skolene og barnehagene er fortsatt stengt. Du er hjemme med barna. Hva gjør dere?


I et notat utgitt av Folkehelseinstituttet mandag denne uken, redegjør de for den nåværende kunnskapen om barns rolle i spredningen av viruset.

– I kortversjon vet vi at barn kan bli smittet, men de blir det sannsynligvis i mindre grad enn voksne, sier Ellen Berit Nordal, overlege på barneavdelingen på UNN og førsteamanuensis på UiT.


FHI: Ingen tvil om at barn kan bli smittet av koronaviruset

I et nytt notat slår Folkehelseinstituttet (FHI) fast at mange barn kan bli smittet og syke av koronaviruset, men i mindre grad enn voksne.


Knapt registrert dødsfall hos barn

Nordal forteller at dette er basert på medisinske artikler fra Kina og Sør-Korea, og på ferske tall fra Island, som ligger høyest i verden på testing per innbygger.

– Det studiene tyder på er at barn i mindre grad enn voksne blir smittet, men barn som smittes kan fortsatt bli syke og få typiske symptomer på luftveisinfeksjon med feber og hoste, sier Nordal.

Nordal sier at det er lite grunn for foreldre å være bekymret for at deres barn skal bli alvorlig syke av koronaviruset.


Korona-smittet mann døde i sitt eget hjem

En 72 år gammel mann, som var bekreftet smittet av koronaviruset, døde natt til tirsdag.


– De aller fleste barn får mild eller moderat alvorlig sykdom. Dette ser heldigvis også ut til å gjelde barn med kroniske sykdommer og redusert immunforsvar. For disse barna er det viktigere å fortsette med sine medisiner enn å slutte av frykt for koronaviruset, sier Nordal og fortsetter:

– Det utfordrende med koronaviruset er at sykdommen til forveksling kan minne om vanlig forkjølelse, sier Nordal.

Videre sier hun at det knapt er registrert dødsfall hos barn som følge av koronaviruset.

– Det som er vanskeligst å slå fast er i hvilken grad barn sprer smitte, sier Nordal.

Sannsynligvis ikke farlig å åpne skoler igjen

Nordal sier at det foreløpig er uklart om smitten sprer seg fra barn.

OVERLEGE: Ellen Berit Nordal, overlege på barneavdelingen på UNN og førsteamanuensis på UiT.  Foto: Privat

– I flere familie-caser ser det ut til at det er flere barn som er smittet av sine foreldre, enn foreldre som er smittet av sine barn. Det er få dokumenterte eksempler på smitte fra barn, så det er vanskelig å si om barn spiller en vesentlig rolle i spredningen av viruset. Barn som får sykdommen vil selv med mild sykdom sannsynligvis utvikle immunitet som er verdifullt for både dem og samfunnet på lang sikt, sier Nordal.

Tirsdag ettermiddag ble det klart at skoler og barnehager holder stengt i alle fall til 13. april.

– Med alle mulige forbehold, tenker jeg at en åpning av skoler og barnehager sannsynligvis ikke er farlig for barn. Men det er uavklart og nesten umulig å si hva det vil bety for smittespredningen i det norske samfunnet generelt, sier Nordal om mulighetene for at skolene åpnes igjen.


Helseselskap: 20.200 personer i Norge kan være smittet av koronaviruset

Et firma som driver innrapportering på vegne av norske fastleger melder at 20.200 personer er registrert som smittet eller mistenkt smittet av koronaviruset.


– Konsekvensene av dette er jo nettopp det statsministeren og Bent Høie nå lurer på, legger Nordal til.

I motsetning til myndighetene i land som Norge, Danmark, og Storbritannia har myndighetene i Sverige valgt å holde de fleste skolene åpne.

– Sverige og Finland har gjort andre valg enn Norge og Danmark ved å isolere først og fremst de eldre. Tiden fremover kan vise hvilken strategi som funker best, sier Nordal.