Bjarne Støback (1918-2011):

Tromsøværing i «Den glemte krigen»

Koreakrigen ble De forente nasjoners virkelige ildprøve og midt oppi det hele sto tromsøværingen Bjarne Støback fra Grønnegata 111.

INNTRYKK FRA KOREAFRONTEN: Disse bildene fulgte med brevet som Bjarne Støback sendte til bladet «Tromsø» i august 1952. Vi går derfor ut fra at det er han som har tatt bildene. I hvert fall er det han som får æren for dem. 8Foto: Bjarne Støback. Faksimile. 

nyheter

Etter andre verdenskrig ble Korea-halvøya som siden 1895 hadde vært mer eller mindre uoffisielt okkupert av Japan, delt i to av krigens seierherrer og satt under beskyttelse av Sovjetunionen (nord for den 38. breddegrad) og USA (sør for denne). Etter at supermaktene trakk seg ut i 1949, angrep Nord-Korea – med militær støtte fra Sovjetunionen og Kina – sin nabo i sør. De sørkoreanske styrkene ble overrumplet og de amerikanske styrkene som ilte til for å bistå, ble fort nedkjempet. FN fordømte angrepet fra dag én og vedtok militær bistand til Sør-Korea allerede to dager etterpå. Et motangrep ved Incheon 15. september 1950 endret krigslykken og fronten ble, mer eller mindre, værende ved den 38. breddegrad resten av krigen.