Lørdag kveld slukkes lysene over hele verden

Den siste lørdagen i mars blir Earth Hour markert årlig i mer enn 180 land over hele kloden, ved at man slukker lysene mellom klokken 20.30 og 21.20.

MILJØMARKERING: I kveld mørklegges store deler av kloden i én time, i forbindelse med Earth Hour.  Foto: Wil Stewart

nyheter

Fungerende generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur, sier i en pressemelding at årets Earth Hour-kampanje blir spesiell på flere måter, siden den befinner seg midt i en verdensomspennende helsekrise.

– Våre tanker er med alle som er rammet av koronaviruset, eller som i disse dager lever i frykt for seg selv eller sine kjære. Aldri har det vært mer betydningsfullt at vi står sammen om å sikre vår fremtid. Det er lett å føle seg maktesløs i disse dager. Men gjennom en felles markering som Earth Hour kan vi – ved bare å slukke lyset i én time – ta makten tilbake og løfte stemmen vår for vårt felles hjem, forteller Andaur, som oppfordre til å følge myndighetenes råd ved å delta på klimamarkeringen hjemmefra.


UNN-ansatte oppfordres å ta egen bil på jobb - har innført gratis parkering i Breivika

Parkeringsplassene på UNN er nå gratis å bruke, og i tillegg har sykehusledelsen fått lov til å bruke parkeringsplassene ved MH-bygget på UiT, Forskningsparken og på Ishavsbyen videregående skole for at de ansatte skal kunne ta egen bil på jobb isteden for å bruke kollektivtrafikk.


Klimaaktivist Greta Thunberg oppfordrer også til å være med på markeringen fra egen stue.

– For meg er Earth Hour hver eneste time, hver eneste dag. Nå er behovet for å stå sammen og verne planeten større enn noensinne. Fordi myndighetene ber oss om å unngå folkesamlinger, for å bremse spredningen av Covid-19, vil jeg i stedet anbefale alle å samles på digitale plattformer i markeringen av årets Earth Hour, og på den måten bruke stemmene våre til å fremme budskapet på en ansvarlig måte, sier Thunberg i pressemeldingen.

Earth Hour har som mål å sette søkelyset på natur og miljø, og WWF har arrangert markeringen i Norge siden 2009.

Flere verdenskjente landemerker blir mørklagt i forbindelse med Earth Hour. Blant disse finner man Eiffeltårnet i Paris, Colosseum i Roma, pyramidene i Egypt, Slottet i Oslo, Akropolis i Athen, Victoria Harbour i Hongkong, Brooklyn Bridge og Golden Gate Bridge i USA, Sydney Harbour Bridge i Australia, Taipei 101 i Taiwan og Freedom Monument i Latvia.