Nå må vi forberede oss på vårflom i nord

Norges vassdrags- og energidirektorat varsler at det er opp mot 90 prosent sannsynlighet for vårflom i Nord-Norge.

Vårflom på Bismo i Skjåk kommune i innlandet i 2018.   Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix

nyheter

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skriver i en pressemelding mandag at det i år er større sannsynlighet enn normalt for står vårflom, mange steder i landet. Dette gjelder landsdeler med elver som kommer fra indre strøk. Spesielt i Nord-Norge.

– Sannsynligheten for stor vårflom er aller størst i Nord-Norge, med opp mot 90% sannsynlighet. Men også i resten av landet er det i mange av de store innlandselvene større sannsynlighet enn normalt for stor vårflom, sier Inger Karin Engen, hydrolog ved flomvarslingstjenesten i NVE i pressemeldingen.

Starter trolig i mai

Stor vårflom betyr flom på oransje nivå (nest høyest). Selv om det kan være en sannsynlighet for flom på rødt nivå (høyeste nivå), mener NVE at sannsynligheten er liten. Unntaket er større elver i indre strøk i Nord-Norge.


Stormsenter på vei mot Nord-Norge: – Kan blåse til sterk kuling

Tirsdag vil et stormsenter ankomme Troms: – Det kan nok være lurt å ha snøspadene og snøfreserne klare, sier meteorologen.


Dersom nivået det går opp til rødt nivå (høyeste nivå) kan det oppstå «omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på bebyggelse og infrastruktur»

Sannsynlig start på vårflomperioden i Nord-Norge er i mai.


NVE ber kommunene forberede seg på flom

Mye snø i fjellet gjør at det er stor fare for ødeleggende vårflommer i alle landsdeler, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).


– Men vi kan ikke se bort fra at vårflommen kan starte litt tidligere. Det er også scenarier som indikerer at vårflommen kan nå toppen så sent som i slutten av juni og begynnelsen av juli, sier Engen. i pressemeldingen

Snørikt år

Beregningen som legger grunnlag for sannsynligheten for vårflom er snømengden. 2020 er, ifølge NVE, det mest snørike året siden 2000.


Kvitebjørn Varme:

Strenge reguleringskrav kan sette kjepper i hjulene for fjernvarmeutbygging

Kommunen støtter planene på utvidelse av fjernvarmenettet - men stiller samtidig strenge krav til blant annet transportløsninger, utslipp og arealutnyttelse på Nord-Tromsøya.


– Disse beregningene viser at årets snømengder i Troms og Finnmark er blant de største i perioden det er utført beregninger for, sier Engen i pressemeldingen.