Tromsøværinger er blant bilistene som bruker mest piggdekk

Andelen bilister som velger piggfritt ligger på over 85 prosent flere steder i landet. I Tromsø kommune er det kun 17 prosent som kjører på piggfrie dekk, det samme som fjoråret.

PIGGDEKK: Mens mange bilister i andre deler av landet velger piggfrie vinterdekk, holder tromsøbilistene fast på piggene.  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

nyheter

Oslo, Bergen, Asker, Bærum, Stavanger og Sandnes har en piggfriandel på over 85 prosent, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Trondheim nærmer seg 80 prosent piggfritt, med kraftig økning etter at avgift for piggdekk ble innført. Andelen som velger piggfritt har også økt i I Fredrikstad, Sarpsborg og Drammen. I Tromsø har ikke flere bilister valgt bort piggdekkene siden i fjor.

I 2019 innførte Tromsø piggdekkpant på 1400 kroner for å få folk til å velge piggfritt, men ordningen gjaldt kun for fjoråret og det er per i dag ikke fattet vedtak som viderefører panten. Kommunen har oppfordrer til å kvitte seg med piggdekkene og har bedt om å få en sak i løpet av våren som utreder videreføring og styrking av panteordningen for piggdekk.

Tallene fra Vegvesenets piggdekktelling viser i hvert fall at de tiltakene som er gjort ikke har gitt noen umiddelbar effekt for å få tromsøværingene til å skifte ut de uønskede dekkene.


Vegvesenet har avlyst alle førerprøver fram til 13. april – 78 rammet i Tromsø

Som følge av koronaepidemien har Statens vegvesen avlyst alle førerprøver frem til 13. april. I Tromsø har det resultert i at 78 personer har mistet muligheten til å ta lappen enn så lenge.


Helseskadelig svevestøv

Grunnen til at piggdekk er uønsket er at det er hovedårsaken til asfaltslitasje og veistøv. Når været er tørt vil veistøvet virvles opp å gi helseskadelig svevestøv.

Det er dokumentert at dette gir et betydelig helseproblem for eldre, de med luftveissykdom, samt for mennesker med hjerte- og karsykdom. Dersom man har luftveisinfeksjoner bør man prøve å unngå områder med høy luftforurensning, noe som blir ekstra relevant i disse koronatider.


Lastebilsjåfører møter koronastengte toaletter

En rekke toaletter langs norske veier er blitt stengt av smittevernhensyn. Det skaper problemer for yrkessjåførene.


Selv om været i Tromsø ikke akkurat kan betegnes som tørt om dagen, er væromslag om vinteren er en utfordring for bilistene. Føret varierer fra dag til dag mellom bar asfalt, godt vinterføre og glatt is.

I de mest utsatt områdene ser vi at mange velger piggdekk fremfor piggfrie vinterdekk. Dette er tydeligst i indre strøk og nordover langs kysten.

Oppfordrer til raskt dekkskifte

Som følge av koronapandemien har Vegvesenet i år utsatt fristen for piggdekkskifte til 1. mai for hele landet.

Samtidig oppfordres de alle til å skifte til sommerdekk så raskt som mulig ettersom svevestøv vil skape helseproblemer når det er tørt vær.


Politikerne fjernet piggdekkgebyr fra tiltaksplan for renere luft – nå må det kanskje settes tilbake igjen

Miljødirektoratet mener at kommunens plan for å redusere svevestøv i lufta ikke vil fungere uten piggdekkgebyret.