«Søringkarantene» gir ikke krav på sykepenger: – Kommunene må tenke seg nøye om

Man har kun krav på karantene-penger fra NAV dersom man sitter i karantene etter Helsemyndighetenes bestemmelser. Det betyr at en tur sørpå kan koste deg 14 dagers lønn.

Målfrid Baik, regiondirektør NHO Finnmark.   Foto: Moment Studio

nyheter

Terskelen for å havne i karantene er i dag lav, og helsemyndighetene ber om at man sitter i karantene hvis har satt foten over på andre siden av landegrensa. Flere kommuner i landet, deriblant Tromsø, har i tillegg innført lokale karanteneregler.

NAV oppfordrer alle arbeidsgivere til å godta egenmelding fra ansatte som er satt i karantene, dersom de ikke kan finne løsninger for å gjøre arbeidet hjemmefra. Disse reglene gjelder likevel kun den gruppen som helsemyndighetene har pålagt karantene.

Hva er grunnen til at man ikke har krav på sykepenger, på lik linje som de som er satt i karantene, fordi de har symptomer, eller har vært i utlandet?

«Karantene må være pålagt av helsemyndighetene for at fraværet kan komme inn under den midlertidige forskriften. Siden denne problemstillingen ikke gjelder sykefravær, omfattes den ikke av NAVs regelverk» forklarer Ytelsesavdelingen i NAV.


Folket delt om «søringkarantene»

Befolkningen er delt på midten i synet på om kommunene bør kunne lage egne karanteneregler som er strengere enn nasjonale regler, viser en TV 2-måling.


– Ikke rettferdig

Regionleder i LO Troms og Finnmark, Bjørn Johansen, var ikke klar over problemstillingen da iTromsøs journalist ringte ham.

– Dette er en sak vi kommer til å følge opp på nå. Det er ikke riktig eller rettferdig at man faller mellom alle stoler, når man blir puttet i karantene for å ha vært en tur sørpå, sier han.

Regionleder i LO Troms og Finnmark, Bjørn Johansen  Foto: Privat

Johansen påpeker at det er en balansegang mellom å ivareta helsa til folk og hindre smitte, og at de som kan gå på jobb for å holde hjulene i gang kan få gjøre det.

Ber kommunene tenke seg nøye om

NHO Arktis’ regiondirektør Målfrid Baik oppholder seg sørpå for å unngå å sitte i karantene i Nord-Norge, hun har heller ikke hørt om problemstillingen tidligere.

­– Jeg var ikke klar over dette her. Vi må se nærmere på det, men det gjør det desto mer presserende at kommunene må tenke seg nøye gjennom når de lager lokale karanteneregler, sier Baik og fortsetter:

– Hvis regelverket er slik så viser det betydningen av at kommunene følger de nasjonale retningslinjene. Det blir nok en belastning for de lokale bedriftene som sliter.


Fylkesmannen i Troms opphever «søringkarantene» i Bardu

Den såkalte «søringkarantenen» i Bardu er nå opphevet av Fylkesmannen i Troms og Finnmark. Bardu-ordføreren er ikke fornøyd.


– Det har jeg ikke satt meg inn i

iTromsø har vært i kontakt med ordfører Gunnar Wilhelmsen vedrørende saken. Han vet ikke om reglene for sykepenger ble tatt med i vurderingen, da kommunen innførte lokale karanteneregler.

– Det har jeg ikke satt meg inn i, du må ta det videre med administrasjonen, svarer Wilhelmsen.

Gry Caroline Dons er leder for politisk sekretariat i Tromsø kommune. Hun sier at det forutsettes at befolkningen setter seg inn i sentrale og lokale myndigheters tiltak. Det vil derfor være den enkeltes risiko å reise til Tromsø og dermed risikere å sitte i karantene.

– Kommunen har nok ikke tenkt konkret på sykepenger da de fattet vedtaket om lokal karantene, utover det å fatte et vedtak som var medisinsk forsvarlig, sier hun, og fortsetter:

– Det er fryktelig for mange grupper som har blitt berørt økonomisk av koronakrisen. Folk har mistet jobben, blitt permittert og sitter i karantene.