Utleverte smittevernsmasker med mulige svakheter ved en feil

Det er ingen grunn til å tro at pasienter er berørt av hendelsen, melder UNN.

Ånderettsvern med mulige svakheter ble utlevert i UNN Tromsø ved en feil. Nå skal 150-200 ansatte testes for smitte.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

20. mars mottok UNN en forsendelse av smittevernsmasker det var noen svakheter med. Maskene ble satt til side i påvente av produktbeskrivelse.

Nå har 800 av maskene ved en feil likevel blitt levert ut i UNN Tromsø, hovedsakelig til en isolatpost ved intensivmedisinsk avdeling, skriver UNN i en pressemelding søndag kveld.


Nær 5 prosent koronatestet i Tromsø

3.700 personer, nesten 5 prosent av Tromsøs befolkning, er testet for koronaviruset. Det er den høyeste andelen i landet, ifølge Nordlys.


– Vi fikk opplyst at det var en mindre produksjonsfeil på maskene. Maskene skulle da bli satt til side til vi mottok produktbeskrivelse fra produsent, forteller administrerende direktør i UNN, Anita Schumacher til iTromsø.

FØLGER OPP: UNN-direktør Anita Schumacher forteller at sykehuset nå følger opp de 150-200 ansatte som kan være berørt av feilen.  Foto: Jan Fredrik Frantzen

Schumacher kaller det en forferdelig kjedelig situasjon.

– Til tross for at vi har rutiner for dette ble 7–800 masker delt ut ved en feil, så ved dette tilfellet ble ikke rutinene fulgt, sier hun.


8 viktige opplysninger som kom fram under fredagens pressekonferanse: - Ikke rør varer du ikke skal kjøpe

Ordføreren, smittevernoverlegen og kommunedirektøren benyttet sjansen til å komme med flere oppfordringer til byens befolkning.


Ikke originale masker

Så langt indikerer testing av maskene at de ikke har like høy filtreringsgrad som ordinære P3-masker. Schumacher forteller at alle de berørte maskene nå er hentet inn og erstattet.

– Vi fikk beskjed om at dette ikke er originale masker fra 3M, og at de ikke er tette nok til å bruke. For å få en eksakt beskrivelse er maskene sendt til Forsvarets forskningsinstitutt for videre testing. Vi får svar derfra senest tirsdag 7. april, sier hun.


Ekspert om tusener av døde i Norge: - Det vil ikke skje

Professor Eiliv Lund (72) er overbevist om at koronasykdom ikke vil ta flere liv enn vanlig sesonginfluensa i Norge: – Dette viruset truer ikke folkehelsen, sier den prisbelønte forskeren.


150–200 ansatte kan være berørt

Schumacher mener at det er liten grunn til å tro at det har skjedd smittespredning, men forteller at sykehuset er spesielt opptatt av å følge opp ansatte som har brukt maskene i forbindelse ved håndtering av pasienter med Covid-19.

Søndag ble situasjonen kartlagt, og 150–200 ansatte kan være berørt.

– Noen ansatte kan ha blitt utsatt. I morgen vil vi utføre testing av alle de berørte. Det gjelder også de som ikke viser noen symptomer, for å være 100 prosent sikre, forteller hun.