Mener kommunen trenger mer tid før skolene kan åpnes igjen

Kommunen trenger mer tid for å klargjøre åpningen av skoler og barnehager, sier avdelingsdirektør for oppvekst, Kari Henriksen.

VENTER: Avdelingsdirektør Kari Henriksen sier at kommunen nå venter på myndighetenes kunngjøring på onsdag, hvor det vil komme fram om skolene skal kunne åpnes etter påsken.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Tromsø kommune har ennå ikke bestemt om skolene skal åpne igjen tirsdagen etter påskeuka.

Onsdag denne uken vil regjeringen kunngjøre om de mener det er forsvarlig å åpne skoler og barnehager igjen, etter å ha vært stengt siden 13. mars.


Planlegger for myk gjenåpning av skoler og barnehager

Tromsø kommune planlegger for flere forskjellige scenarier for gjenåpning av skoler og barnehager. Det barn og foreldre imidlertid må forvente seg er at hverdagen vil være helt annerledes enn før korona-krisen.


– Ikke nok tid

Avdelingsdirektør for oppvekst i Tromsø kommune, Kari Henriksen, forteller at de nå venter på signalene fra regjeringen.

– Vi venter, men vi har også forberedt skoler og barnehager på at det kan bli åpning igjen. Vi håper at dette ikke vil skje over natta, dagen etter påske. Skal vi gjøre dette på en trygg og god måte for brukerne, må vi få noen dager til å kunne rigge alt klart, sier Henriksen.

– Er dere forberedt på en eventuell åpning av skoler og barnehager etter påsken?

– Når ting klareres så sent som onsdag, så vil ikke vi ha nok tid til å ha på plass gode og gjennomtenkte smittevernrutiner før barna kommer tilbake på skolen tirsdagen etter. Alle lærerne har påskeferie nå, sier Henriksen.

Henriksen legger til at dersom det likevel blir bestemt at skoler og barnehager skal gjenåpne, så vil kommunen – slik det nå ligger an – følge dette.

– I utgangspunktet må vi følge det som blir bestemt, sånn er det bare. Da må vi bare hive oss rundt og gjøre det beste av situasjonen. Men da har vi ikke fått anledning til å rigge alt klart på en god nok måte, sier Henriksen.


UiT-forsker: Det kan være risikabelt å åpne skoler og barnehager igjen

Professor i matematikk, Martin Rypdal advarer om at det er behov for en god plan før skoler og barnehager åpnes igjen.


Trenger konkrete tiltak

Det jobbes nå med å kartlegge hvilke smitteverntiltak som må være på plass før åpning.

– Hvordan skal vi for eksempel forholde oss i klasserommet? Vi må få på plass helt konkrete praktiske tiltak, sier Henriksen.

Hun har forståelse for at noen ansatte i skoleverket har uttrykt engstelse for en eventuell åpning av skolene.

– Jeg kan forstå at noen er engstelig. Noen er kanskje i risikosonen, eller har noen i familien med alvorlige sykdommer som ikke bør smittes. Når man da går ut i store folkemengder, som i en skolesituasjon, er det en risiko for å få smitten hjem, sier Henriksen.


Ansatte på Ishavsbyens VGS sprer glede med video: – Vi ville gjøre noe fint for de ansatte og elever

I disse koronatider har de fleste hjemmekontor, som fører til at mange savner kollegene sine. Derfor bestemte noen av de ansatte ved skolen seg for å spille inn en video for å spre godt humør og god stemning.


Må ikke øke antall smittede i samfunnet

Rune Bakkejord, leder i Utdanningsforbundet Tromsø, forteller at de også venter på myndighetenes avgjørelse i saken.

– Når vurderingene om skoler og barnehager skal åpne eller ikke etter påske, forutsetter vi at smittevernfaglige hensyn legges til grunn. Vi forutsetter at sikkerheten til elever, ansatte og foreldre blir godt ivaretatt. At myndighetene da mener det er trygt å dra på skolen igjen, sier Bakkejord og fortsetter:

– Vi er opptatt av hvordan smittevernhensyn og smittevernregler er tenkt brukt ute i den enkelte barnehage og skole. Det er viktig ved en eventuell åpning av barnehager og skoler, at dette ikke øker antall smittede i samfunnet.

Utdanningsforbundets leder i Tromsø, Rune Bakkejord.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Han sier at dersom det blir avgjort å åpne skolene igjen, så vil lærerne møte på jobb etter påska som normalt.

– Hvis skolene holdes stengt, så fortsetter vi som nå. Hvis de åpnes, så møter vi selvsagt på jobb. Vi er nødt til å stole på at de myndighetene som tar valgene, gjør dette med hensyn til smittevern, sier Bakkejord.