Rekordlav bruk av minibank - bankene håper på kontantløst samfunn

Uttak i minibank er mer enn halvert den siste måneden. Som forventa, mener Forbrukerrådet - men bankene mener et nytt steg mot et kontantløst samfunn er tatt.

Antall uttak i minibank halvert den siste måneden. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix. 

nyheter

Egentlig hadde Sparebank1 Nord-Norge forventa at det skulle bli et rush på minibankene og uttaksstedene, og gjorde sine forberedelser for å håndtere det. Det har overhodet ikke skjedd.

– Vi er ikke helt sikre på hvorfor, men det kan være at folk frykter smitteoverføring via sedler, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunn, Stein Vidar Loftås.

At en rekke mennesker rett og slett har holdt seg hjemme, og heller handlet over nett anser banken og å være en medvirkende årsak til at antall uttak har gått ned fra drøyt 19000 i uke 9 til drøyt 9000 i uke 13.


Minibank-bruken ned med 15 prosent

Vi bruker minibanker i langt mindre grad enn tidligere, viser ferske tall fra Sparebanken Nord-Norge.


Det endelige steget?

Stein Vidar Loftås mener det ikke lenger er noen spesiell grunn til at folk skal være nødt til å ta ut penger.

– Utbredelsen av kort, betalingsautomater og ikke minst digitale løsninger som Vipps og mobilløsninger er stor. Og kanskje er tiden nå inne for å ta det endelige steget bort fra kontanter?

– Jeg har stor respekt for at det digitale kan være en barriere for noen. Men kan man ta ut penger i minibank kan man også bruke kortet til å betale med i butikken. Så det handler kanskje mer om vaner enn om manglende kunnskap, sier konserndirektøren.

– Vil gjøre det enklere for seg selv

Fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet mener og at nedgangen kan forklares med at det er økt netthandel og mindre handel over disk.

Fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen. Foto: Forbrukerrådet 

– Men myndighetene har jo også oppfordret til at sedler bare unntaksvis bør benyttes, sier Jensen og mener folk rett og slett har tatt hensyn til den oppfordringen.

– Det er god grunn til å tro at forbrukere finner andre løsninger enn kontanter for å gjøre opp for seg i disse dager, men under normale omstendigheter er det overraskende mange som faktisk bruker minibankene, sier Jensen.

Han viser til undersøkelser Forbrukerrådet har gjort tidligere som viser at nesten 300.000 mennesker daglig bruker minibank.

– Dette er tall næringsaktørene i liten grad viser til, men det er jo for de har et ønske om fjerne kontanter for å forenkle egen hverdag, sier finansdirektøren.


Rush av kunder som vil sikre økonomien – og slik kan du selv stramme inn

Hittil har 3900 kunder i landsdelen fått innvilga avdragsfrihet på sine lån - bare i èn bank. Men hva mer kan du gjøre når krisen rammer?


– Dyrt og unødvendig

Men Sparebanken mener kontanter er uhensiktsmessig og viser til følgende eksempel:

– Vi har eksempler på samfunn der det tas ut kontakter i minibank, som så benyttes til å betale med i den lokale butikken. Deretter setter kjøpmannen inn pengene igjen via en nattsafe før de ender opp i den samme minibanken igjen. Det er både kostbart og uhensiktsmessig. Faktisk betyr det også et negativt miljøregnskap fordi pengene både hentes og fraktes med biler som til sammen kjører utallige kilometer på denne måten, sier Loftås.

Kommunikasjonssjef ved Sparebank 1 Nord-Norge, Stein Vidar Loftås.   Foto: Marius Fiskum

Han tilbakeviser også at de bare gir et bilde på kortbruk som skulle tale bankenes sak.

– Vi forholder oss til statistikken som viser drastisk nedgang i kortbruk de siste årene, og som har gått enda mer ned de siste ukene, sier han.

Loftås anslår at bare fire prosent av kundene har brukt minibank de siste ukene.