Ber folk ta hensyn til skredfare når de begir seg ut i fjellheimen

Folk bør komme seg ut på tur i påska, men ta hensyn til terreng og skredfare. Oppfordringen kommer fra Espen Nordahl, vaktleder i snøskredvarslet varsom.no og Henrik Romsaas, friluftsrådgiver i Tromsø kommune.

INFORMERER: Hold dere på trygg grunn, er oppfordringen fra kommunen.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen

nyheter

Onsdag var Henrik Romsaas og kollega Bo Eide ute øverst i Sherpatrappa på Storaksla og satte opp skilt og sperrebånd.

Romsaas sier at området ikke er avsperret, men at det klare rådet til folk som ferdes langs Sherpa-trappa er at man holder seg på rett side av sperrebåndene.

SKILT OG SPERREBÅND: Henrik Romsaas og Bo Eide fra Tromsø kommune satte opp avsperringer langs Sherpa-trappa i Tromsdalen.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Vil lede ferdselen bort fra skredfarlige områder

– Vi setter opp båndene og skilt for å lede ferdselen til områder som er mindre skredutsatte, sier Romsaas.


Betydelig skredfare i Tromsø og omegn

Kraftig vind og mye snø gir økt fare for naturlig utløste skred.


I traseen under selve fjellheisen har det samlet seg store fonner av snø som kan rase ned. Det er flere steder der snøen har bygget seg opp, og der det kan gå skred.

– Det er vår klare anbefaling at man ikke ferdes inn i Fjellheis-traséen. Det går skred i traséen hvert år, og snøen som har samlet seg i fonnene vil rase ned etter hvert. Derfor må man være forsiktig og ta hensyn når man ferdes i nærheten, sier Romsaas.

Han oppfordrer derfor folk til å følge Sherpa-trappa dersom man ønsker å komme seg til topps på Storsteinen eller om man vil opp til Fjellheis-platået.

BRATT: Henrik Romsaas oppfordrer folk som ferdes i Sherpa-trappa om å holde seg på den trygge siden av sperrebåndene.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Kan gå ras også i Sherpa-trappa

– Sherpa-trappa er forholdsvis trygg, selv om dette kan endre seg dersom vi får kraftig snøfall og vind, sier han.


Slik blir påskeværet

Påsken starter med ganske guffent vær, men så er det håp om et par dager med sol. Men pass deg! Det er betydelig snøskredfare nå.


Han oppfordrer folk til å se situasjonen an, og undersøke terrenget før man gir seg ut i naturen.

– Mange tror at det å følge stier og veier som andre har tråkket opp betyr at det er sikkert, men det er det ingen garanti for. Man må danne seg et eget bilde av skredfaren, sier Romsaas.

– I går var det rimelig heftig vær over hele Nord-Norge som følge av et passerende lavtrykk, sier Espen Nordahl, vaktleder i snøskredvarslet.

– For Guds skylt - kom deg ut på tur!

Ut fra onsdagens prognoser kan han si at været vil roe seg, men likevel vil det være betydelig skredfare.

– Det vil fortsette å være en del vind og snøbyger. Det vil bygge seg opp en del fokksnø i høyden, og det kan utløse skred, sier Nordahl.

Det er mye snø i Tromsø, særlig i fjellene. Det tryggeste er å holde seg unna skredterreng.

VÆR OBS! Espen Nordahl oppfordrer folk til å komme seg ut på tur i påska, men ber dem samtidig til å være obs på skredforholdene.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

Vær obs hele påska

– Sånn som det er nå, handler det om å være forsiktig og bevisst på hvor man går på tur. Det krever kunnskap og planlegging av ruta si. Man må fortsette å være obs gjennom hele påsken, sier han.

– Slik det ser ut nå, vurderer vi snøskredfaren til å være betydelig (faregrad 3) i dagene fremover i de regionene hvor været har stått på som mest, fortsetter han.

Det blir likevel mulig å gå på ski i påsken.

Væravhengig

– For guds skyld, kom deg ut på tur. Det er viktig nå i disse koronatider, men husk og hold avstand og tenk over hvor du legger sporet med tanke på bratt terreng og fokksnø, sier Nordahl.

Skredfaren vil synke til moderat i enkelte regioner i løpet av de neste par dagene. Været resten av påsken vil være avgjørende for hvordan skredfaren utvikler seg.