Inviterer barn, unge og voksne til å telle turer rundt Tromsø

TellTur heter Ishavskysten friluftsråd lavterskel-konkurranse for turglade. Med hjelp av en app på telefonen kan turgåere i alle aldre delta i jakten på turmål.

TELLE TURER: I kunkurransen TellTur i regi av Ishavskysten friluftsråd kan man besøke over 20 turmål og få disse registrert i en app.  Foto: Tine Marie Hagelin

nyheter

– Det er en konkurranse der det er om å gjøre å nå så mange turmål som mulig og få disse registrert, forteller daglig leder i Ishavskysten friluftsråd, Tine Marie Hagelin.


Tromsø kommune er med på nasjonal turkonkurranse for første gang: – Den gjør dørstokkmila kortere

De fleste kjenner til «Ti på topp», men nå har Tromsø kommune kastet seg på en ny turtrend.


For tiden er det 22 turmål som inngår i konkurransen, alle sammen i Ullsfjord. På sikt skal det imidlertid bli flere turmål også i andre deler av kommunen.

Skal bli flere turmål i Tromsø

– Det er noe vi jobber med, og vi vil utvide antallet etter hvert til også å omfatte flere områder, sier Hagelin.

I og rundt de mer sentrale delene av Tromsø har «Ti på Topp» vært et populært turtilbud, og friluftsrådet har ikke ønsket å gå Bedriftsidrettskretsen i næringen.


Får nesten én million til å lage turkart for Tromsø

Nå er turkartprosjektet fullfinansiert og jobben kan starte.


– Vi ser imidlertid for oss at vi kan lage turmål for andre typer lavterskelturer enn det «Ti på Topp» tilbyr, sier Hagelin.

Når det er sagt så skryter hun av turområdene rundt Lakselvbukt.

FLOTT TURTERRENG: I Lakselvbukt er det flotte skiløyper og fin turterreng for både gamle og unge.  Foto: Tine Marie Hagelin

– Jeg tror ikke alle har fått med seg hvilke fantastisk turområde det er. Det er lett tilgjengelig og passer utmerket for både barn og voksne. Spesielt barnefamilier vil kunne ha flotte turer, det er gapahuker, bålplasser og andre tilrettelagte turmål i området, sier hun.

Flotte turområder i Lakselvbukt

Dessuten er det tråkkede skispor som starter helt nede i bygda i Lakselvbukt.


Var en hvit flekk på kartet: Nå har bygda gjort det enklere for besøkende

Områdene rundt søndre del av Ullsfjorden og vestsiden av Lyngsalpene har lenge vært en hvit flekk på turkartet. Det er det nå blitt en endring på.


Da TellTur ble satt i gang så var det tenkt at registreringen skulle foregå via turpostkasse, men etter at korona-epidemien startet så har reglene blitt endret.

– Vi har en egen app som i utgangspunktet kostet litt penger. Den har vi nå gjort gratis slik at turene blir registrert i appen – så man trenger ikke å forholde seg til postkasser og turbok. Appen registrerer når du er 50 meter fra målet og sier fra med et pling, forteller Hagelin.

TURMÅL: Kommer man nærmere enn 50 meter fra det offisielle turmålet så blir det registrert i appen for TellTur-konkurransen.  Foto: Tine Marie Hagelin

Kan brukes til planlegging

En annen fordel med appen er at den kan brukes som turplanlegger. Appen er koblet til kart, så man kan sitte hjemme og sjekke om det er turmål i området man har lyst til å besøke.

TellTur har også turmål i nabokommunene Storfjord og Balsfjord.

– Der er det fantastiske turområder som man kan dra til fra Tromsø. Det er jo fortsatt tillatt å dra på dagsturer til nabokommunene, og det appen kan hjelpe deg til å finne flotte turer der, sier Hagelin.