Fagforbundet Tromsø krever dagpenger for studenter: - Flere studenter vurderer nå om de kan fortsette studiet

Styret i Fagforbundet Tromsø frykter at flere studenter ikke får råd til å fullføre studiene.

KREVER RETT TIL DAGPENGER: Marta Hofsøy er student og sitter i styret i Fagforbundet Tromsø.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Den såkalte «studentpakken» ble møtt med kritikk fra mange studenter etter at regjeringen bare vil hjelpe dem med mer lån og forskuddsutbetalinger. Ordningen ble senere omjustert slik at 35 prosent av lånet vil omgjøres til stipend.

Fagforbundet Tromsø mener at dette likevel er langt fra nok. I en uttalelse fra styret tidligere denne uken, krever de en forbedret studentpakke som gir studentene rett til dagpenger på lik linje med andre arbeidstakere.

Uttalelsen er sendt til forbundsledelsen i Fagforbundet og stortingsrepresentantene fra Troms på Stortinget.


Internasjonale studenter i Norge sliter økonomisk

Internasjonale studenter i Norge mottar ikke penger fra regjeringens krisepakke. Mange av dem er permittert og risikerer å bli kastet ut av landet.


Fagforbundet skriver at de er bekymret for at mange studenter nå kan ende opp med å falle av studiene.

– Arbeidende studenter får ikke arbeidstaker-goder fordi at de er studenter. Slik studentpakken er i dag, er det svært mange studenter som ikke får nok inntekt til å dekke sine utgifter. De må̊ i større grad enn før bekymre seg over egen økonomi, og da er det dessverre slik at flere studenter vurderer nå om de kan fortsette studiet. De har rett og slett ikke råd, sier ungdomstillitsvalgt i Fagforbundet Tromsø, Linda F. Kane i en pressemelding.

UNGDOMSTILLITSVALGT: Linda F. Kane i Fagforbundet Tromsø. 

– Fullstendig uakseptabelt

I uttalelsen skriver Fagforbundet at nesten 70 prosent av norske studenter jobber ved siden av studiene for å kunne dekke faste utgifter. Videre skriver de at flere studenter nå opplever at sommerjobber blir trukket tilbake, slik at mange står helt uten inntekt i juli.


Debatt:

Hvorfor straffer vi de som skal bygge fremtiden?

Jeg er student. Først og fremst student, men jeg er også en av dem som ser det som en nødvendighet å ha deltidsjobb ved siden av for å kunne ha litt ekstra ved siden av studielån og stipend. For å kunne betale regninger, spare til fremtiden min, for å bygge videre på fremtiden min.


– I motsetning til alle andre arbeidstakere, forventer staten at studenter skal ta til takke med kontantytelser gitt som lån. Det er jo fullstendig uakseptabelt, og forsterker forskjellene mellom folk ved at det økte studielånet for eksempel får konsekvenser for muligheten til boliglån senere. Studenter har betalt skatter og avgifter på lik linje med sine kolleger, og fortjener det samme sikkerhetsnettet, sier student Marta Hofsøy, som også sitter i styret i Fagforbundet Tromsø.