Se KSATs egen liste:

Romekspertenes favorittfilmer fra rommet

De ansatte i Kongsberg Satellite Services (KSAT) har satt sammen en liste over de beste Hollywood-filmene med handling lagt til verdensrommet.

ETTERLATT PÅ JORDA: Flere romvesen besøker Jorda, men kun hen blir igjen når de andre drar videre. Her er E.T. i samtale med en ung Drew Barrymore. 

nyheter

Kongsberg Satellite Services (KSAT) har hovedkontor i Tromsø, nærmere bestemt ved Prestvannet. På egne nettsider har KSAT bedt ansatte om å plukke ut en favorittfilm fra verdensrommet og skrive en begrunnelse.

Lista er skrevet på engelsk og den finner du i sin helhet her.

Under følger en norsk oversettelse av deler av lista:

E.T. (1982)

Børre Pedersen (Sales Director) trekker fram Steven Spielbergs klassiker som sin soleklare favoritt. Filmen handler om et romvesen som blir etterlatt på Jorda da resten av reisefølget drar videre. Romvesenet får kontakt med mennesker som hjelper hen med å ringe hjem i håp om å bli henta.

Alien (1979)

Ragnar Lillevoll (System Developer KSAT Lite) har plukket ut klassikeren regissert av Ridley Scott med Sigourney Weaver i hovedrollen. Denne science-fiction-skrekkfilmen følger en besetning om bord i romskipet Nostromo. De mottar et nødsignal fra et forlatt romskip og oppdager en koloni av egg. En av besetningen blir angrepet av en parasittlignende organisme og det viser seg at meldingen de mottok ikke var et nødsignal, men en advarsel.


KSAT inngår avtale med NASA

Kongsberg Satellite Services (KSAT) er valgt av NASA som leverandør av bakkestasjonsstjenester for NASAs nye satellitter.


Interstellar (2014)

Øystein Thorvaldsen (Chief information security officer) trekker fram en film han mener handler om mye mer enn verdensrommet. Regissør Christopher Nolan har laget thrilleren med Matthew McConaughey i hovedrollen som en tidligere ingeniør og pilot som forsøker å livnære seg på jordbruk i en dystopisk fremtid hvor menneskeheten strever med å overleve. Filmen følger en gruppe astronauter som reiser gjennom et sort hull nært Saturn på leting etter et nytt sted hvor menneskeheten kan slå seg ned.

Space Odyssey 2001 (1968)

Igor Alonso Portillo (Director of Sales and Business Development) synes ikke det er noen grunn til å begrunne hvorfor han har plukket ut Stanley Kubricks klassiker – denne bare må sees, mener han. Filmen følger en reise til Jupiter og tar opp temaer som menneskets eksistens, evolusjon, teknologi, kunstig intelligens og muligheten for at det finnes liv andre steder enn på Jorda.

Apollo 13 (1995)

Hans-Christian Grunnvåg (Technical Project Manger, Site & Infrastructure) er ikke i tvil om hvilken romfilm som er hans favoritt. Filmen er regissert av Ron Howard og følger tre astronauter på USAs tredje forsøk på å lande på månen. Underveis oppstår en eksplosjon om bord som gjør at oppdraget endres til en kamp om å få de tre trygt hjem igjen.


Flokket til drive-in-kinoen på Jekta: – Det er lite som skjer for tiden, så dette var utmerket

Skjærtorsdag hadde drive-in-kinoen sin første visning. TIFF, Aurora Kino Fokus og Audionor AS står bak kinoen på toppen av parkeringshuset på Jekta, som et kulturtilbud i korona-påsken.


Contact (1997)

Filmen er regissert av Robert Zemeckis og har Jodie Foster i hovedrollen som forsker ved Arecibo Observatory i Puerto Rico. Katherine Monson (Head of KSAT USA) så denne filmen for første gang da hun var 13 år gammel. Hun husker at hun ble veldig fascinert av de store antennene. Da hun senere var på ferie i Puerto Rico med familien, fikk hun foreldrene til å ta en omvei til Arecibo slik at hun fikk se de gigantiske antennene med egne øyne.

The Martian (2015)

Øystein Brandt (System developer) kaller filmen med Matt Damon i hovedrollen for en fantastisk fortelling om overlevelse. Astronauten Mark Watney etterlates på Mars og antas død. Med svært begrensede midler må han forsøke å overleve lenge nok til at han får sendt et signal tilbake til Jorda om at han fortsatt er i live og til å bli henta.

Arrival (2016)

Eirik Mikkelsen (Software Engineer) trekker fram denne filmen fordi den stiller store spørsmål og i tillegg klarer å gi svar på dem. Filmen er regissert av Denis Villeneuve og følger en lingvist (Amy Adams) som rekrutteres av den amerikanske hæren for å forsøke å kommunisere med romvesener som har landet på Jorda.

Moon (2009)

Dette er en film som handler om hva det betyr å være menneske og hva det krever av deg, mener Gunnar Rasmussen (Senior System Developer). Astronauten Sam Bell (Sam Rockwell) har svevd rundt månen i tre år og har bare tre uker igjen av turnusen før han skal få reise hjem til Jorda. En ulykke setter i gang en rekke hendelser som avdekker den forferdelige sannheten bak oppdraget hans.


12 filmer du bør se på Viaplay

Tydeligvis skaffer stadig flere nordmenn seg Viaplay under koronaens tid. Her er de beste filmene strømmetjenesten har å tilby.


Utvidet liste

I tillegg til disse høydepunktene ramses det opp blant annet følgende filmer:

  • Fifth Element
  • The Right Stuff
  • The Dish
  • Armageddon
  • Event Horizon
  • Star Trek
  • Wall-E
  • Gravity
  • Men in Black
  • Spaceballs