Her blir demenssyke Solveig (88) overrasket med lift-besøk på bursdagen sin

På grunn av korona-situasjonen fikk ikke familien lov til å besøke Solveig Korsvik Pedersen (88) på bursdagen hennes. Med litt kløktig planlegging, klarte de likevel å overraske jubilanten på sykehjemmet.

ET OVERRASKET BURSDAGSBARN: Med litt idémyldring, og hjelp fra Kraftforsyninga, kunne barna til Solveig (88) overraske henne på bursdagen.   Foto: Håkon Steinmo

nyheter

– Det hadde vært trasig om bursdagen bare skulle passere uten at vi fikk sett henne. Hun har allerede begynt å glemme noen, så ved neste bursdag er det ikke sikkert at hun kjenner oss barna igjen lenger. Derfor ble vi ekstra glade over at vi kunne få til dette, sier datter Inger Pedersen.

Solveig blir overrasket

I en lift lånt fra Kraftforsyninga, løftes Inger og hennes bror Hugo, opp mot mamma Solveig Korsvik Pedersen som står ute på balkongen i annen etasje på Otium sykehjem.

På grunn av smittefare, kan de ikke besøke moren slik de pleier å gjøre.

LÅNTE LIFT: Sønnen til Solveig, Hugo Pedersen, arbeider i Kraftforsyninga. Da han og søsteren snakket om hvordan de skulle få besøkt mammaen sin på bursdagen hennes, kom han på ideen om å låne liften. Og kraftforsyninga var snille nok til å si ja.   Foto: Håkon Steinmo

På bakken står oldebarn, barnebarn, svigerbarn, venner og to hunder og veiver med flagg. Gaver blir losset over fra lift til balkong, og bursdagssangen synges både på norsk og engelsk. Solveig tar en piruett.

– Nei, gud så fint! Det var artig og snilt, sier en overrasket Solveig.


Alder ingen hindring for Solveig (83)

Solveig Korsvik Pedersen er ikke som folk flest på sin egen alder. Hun tok lappen som 69-åring og i en alder av 83 år jobber Pedersen fortsatt som frivillig ved Mortensnes sykehjem.


Solveig spør dattera si, Inger, om hvem de oppmøtte – som står noen meter nedfor og ser opp – er. Hvem er han som har litt lite hår på hodet, og hvem står attmed? Inger forklarer at det er svigersønnen og venninnen, Unni.

EN OVERRASKET 88-ÅRING: – Nei, gud så fint, utbrøt Solveig Pedersen (88) da hun ble overrasket med lift-besøk på sykehjemmet på bursdagen sin.  Foto: Håkon Steinmo

– Er det Unni? Du så så ung ut der du sto der nede, sier Solveig.

«Han Alzheimer»

Solveig fikk konstatert demenssykdom for omtrent fem år siden. Hun var tidlig åpen med alle om at hun hadde fått «han Alzheimer», den dumme fyren som tok mannen hennes, Helge, tidlig på 2000-tallet.

– Pappa døde i 2003, da hadde han både Alzheimer og parkinsons. Mamma har kalt sykdommen for «han Alzheimer», som om sykdommen var en person, helt siden pappa fikk det, og hun har alltid vært åpen om sykdommen. Vi kunne snakke om hvor dum han er, «han Alzheimer», som skaper så mye tull. Det har faktisk hjulpet, sier Inger.

BARNA: Inger og Hugo Pedersen er to av Solveigs fire barn, og den halvparten av flokken som bor i Tromsø. De var veldig glade for at de fikk muligheten til å overraske mammaen sin med et lift-besøk. 

På grunn av gode naboer i Østavinden, familie nærme, og en sakte utvikling av sykdommen, klarte Solveig seg bra alene hjemme lenge. For 15 måneder siden flyttet hun til Otium sykehjem.


Journalistminnet

«Til inspirasjon og etterfølgelse»

Du skal lete lenge for å finne mer inspirerende mennesker i denne byen enn Solveig Korsvik Pedersen (83) og Bjarne Figenschau (99). I 2015 var jeg så heldig å få møte dem begge.


– Selv om hun savner å være hjemme, trives hun veldig godt på Otium, og det er en stor lettelse for oss pårørende. Hun har jobbet mye på sykehjem, og får være med personalet på vaskerommet for å hente håndklær og slikt, og får lov til å føle seg nyttig. Personalet der er så bra, sier Inger.

Drakk te med Kongen og Dronningen

Inger sier at det ligger i genene til mammaen hennes å hjelpe andre. Etter å ha jobbet som syerske og renholder, og som ufaglært på sykehus og sykehjem med pleie, dedikerte hun hele sitt pensjonerte liv til frivilligarbeid på sykehus og sykehjem.

Sistnevnte ledet henne i 2015 ned til Slottet, til Kongen og Dronningens årlige «Afternoon Tea», hvor de hedrer eldre ildsjeler.

DE OPPMØTTE: Sønnen til Inger Pedersen, og barnebarn til Solveig Pedersen, John Winther Riise møtte opp for å gratulere bestemor med dagen. Med seg hadde han sin sønn, Solveigs oldebarn, Amund Mørk Riise på to år. 

– Vi barna brukte å kalle henne for «blålyset». Mamma har alltid vært slik at hun var på «alerten» med en gang noen trengte hjelp. Hun har alltid vært godhjertet og har aldri spart seg, for å si det slik.69 år tar Solveig lappen

Inger sier at mammaen hennes alltid har vært tøff. Da pappaen til Inger fikk «han Alzheimer», bestemte Solveig seg for å ta sertifikatet slik at de kunne fortsette å besøke hytta i Malangen, blant annet. 69 år gammel tok hun lappen.


Fantastiske Solveig!

Solveig (83) er et levende eksempel på at spreke eldre kan være en ressurs.


– Hun kjørte helt til hun ble syk selv. Hun hadde stor glede av å kunne bevege seg fritt omkring med bilen. Dagen før hun ble 80 år, kjørte hun til Skibotn og overnattet. På selve dagen, dro hun til Kilpis og satt seg i den finske sola.

Inger vet ikke helt hvorfor mora stakk av på bursdagen. Kanskje skulle hun skåne dem eller så ønsket hun ikke så mye oppstyr. Hun ville heller ikke dra til Malangen, ifølge Inger, for der visste alle at hun fylte år.

– Men så endte hun opp med å dra til Malangen da hun kjørte fra Kilpis likevel, så helt konsekvent har hun aldri vært.

Det friske

Bursdagsbesøket er over, og liften skal til å føre Inger og Hugo ned på bakken igjen.

– Dette var veldig artig. Kom gjerne igjen til neste år! sier Solveig.

– KOM GJERNE IGJEN: – Dette var veldig artig. Kom gjerne igjen til neste år! sier bursdagsbarnet Solveig. 

En viktig del av å stagnere sykdommen er, ifølge Inger, å minne moren på det som har vært og det som er nå. Inger er derfor veldig glad for den friske kommentaren, som hun kaller den.

– Mamma har alltid vært slagferdig, og det friske i personligheta hennes er der fremdeles. Det er jeg veldig glad for.