Tromsø kan bli den første byen i verden med lysmerket lysløype

Fredag testet kommunen lysmerking i lysløypa.

TESTER: I går kveld var Henrik Romsaas fra Tromsø kommune og Tor Ditlevesen i Superlys ute i lysløypa for å teste lysmerkingen.  Foto: Privat

nyheter

I dag er gå- og skisonen merket med skilt.

– Skiltene kan være vanskelig å se når det er mørkt. I tillegg er de små, og de snør lett ned, sier Henrik Romsaas, friluftsrådgiver i kommunen.

Nå samarbeider han derfor med Tor Ditlevsen fra tromsøfirmaet Superlys og Audionor AS for å finne en ny løsning som skal gjøre det lettere for folk å se oppdelingen.

– Vi trenger en ny form for oppmerking i lysløypa, og teknologi som lyser opp gangfelt blir allerede tatt i bruk i andre deler av verden, sier friluftsrådgiveren.


Her blir demenssyke Solveig (88) overrasket med lift-besøk på bursdagen sin

På grunn av korona-situasjonen fikk ikke familien lov til å besøke Solveig Korsvik Pedersen (88) på bursdagen hennes. Med litt kløktig planlegging, klarte de likevel å overraske jubilanten på sykehjemmet.


Lysmerkingen i lysløypa vil skje ved at lyskastere (såkalte gobo-lys) monteres i eksisterende lyktestolper.

– Vi er veldig fornøyd med hvordan testingen gikk i går. Vi ser at merkingen fungerer godt når det er mørkt. I dag skal vi teste ordningen i dagslys. Det virker som om lysene er kraftige nok til å synes når det er lyst også. Det er fortsatt en del tekniske utfordringer å finne ut av, men Tor Ditlevsen ser kun muligheter, forteller Romsaas.

VISES: Lysmerkingen vises godt når det er mørkt. Ifølge Romsaas er lysene sterke nok til å vises på dagtid også.  Foto: Privat

Positive tilbakemeldinger

Lysmerking av skiløyper har aldri vært gjort før.

– Vi i Tromsø var først ute med gåsoner i skiløypene, og det har mange siden adoptert. Vi har sett at lysmerking fungerer teknisk sett, men nå må vi finne ut om det fungerer for folk i praksis, sier Romsaas.


Alt lå til rette for tidenes omsetning, så måtte de stenge: – Tiltakene vi foreslo ville ha løst dette

Jon Reidar Håkonsen, daglig leder i Tromsø alpinpark, kunne glede seg over det som skulle bli tidenes sesong. I stedet tvang koronakrisen dem til å legge skiutstyret på hylla.


Han understreker at folk gjerne må ta kontakt med han og dele sine tanker.

– Under testinga i går fikk vi veldig positive tilbakemeldinger av folk i skiløypa, men hvis andre tenker at dette er forstyrrende lysforurensning så skal vi være var på det, sier han.

Veiene neste?

Romsaas kan ikke si noe konkret om hvor mye lysene vil koste, men sier man må vurdere kostnad opp mot nytte.

– Det at folk opplever struktur gjør at man får flere folk ut og i bevegelse. Dette kan både ha en positiv helseeffekt, og økonomisk effekt, sier Romsaas.

Slik blir helgeværet

På grunn av et høytrykk over Sør-Norge vil helga være preget av mildvær, skiftende skydekke, og snø- og sluddbyger.


Han er også åpen for å potensielt utvide bruksområdet til denne teknologien i fremtida.

– Jeg tenker at lysoppmerking kanskje også kan tas i bruk på veiene i Tromsø. Dette er en by hvor all oppmerking forsvinner under snøen. Som Arktisk hovedstad er det opp til oss å finne løsninger som fungerer her, ikke bare i håndbøker sørpå, sier han.