Årets 17. mai-feiring: – Vi har på ingen måte avskrevet korps

Leder av 17. mai-komiteen, Eva Lockertsen Stenvold, sier de tenker kreativt rundt årets feiring og er i løpende dialog med byens korps.

Leder for 17. mai-komiteen Eva Lockertsen (fremst til høyre) sier at de må tenke kreativt for årets feiring. Bildet er tatt i 2018.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

17.april gikk kulturminister Abid Radja ut i mediene med ny informasjon om årets 17.mai-feiring. Til landets korps ga han klarsignal om spilling og marsjering i gatene, så lenge musikantene holder to meters avstand i alle retninger.

Marsjering i gatene

– Har 17. mai-komiteen tenkt nytt etter at kulturministeren ga korpsene lov til å spille i gatene?

– Vi har hele tiden visst at korpsene får lov til å spille så lenge de forholder seg til reglene. Det er imidlertid mange utfordringer knyttet til marsjering i gatene. Det mest begrensende er at det må være avstand mellom folk. Hvis marsjeringen leder til folkeansamlinger, som ikke er lov, er ikke dette hensiktsmessig, sier Stenvold.


Leder i 17. mai komiteen:

– Feiring blir det uansett. Det er bare fantasien – og koronaen – som begrenser

17. mai-komiteen i Tromsø arbeider med å finne kreative løsninger for en annerledes 17. mai-feiring i år.


17. mai-streaming

– Det er veldig begrenset hva man får lov til å gjøre, men vi har på ingen måte avskrevet korps. 17. mai er korpsmusikk. Vi må bare tenke kreativt, sier Stenvold.

Det hun kan si sikkert om feiringen hittil er at det vil være en streaming av et program. I henhold til kulturministerens plan, vil det for eksempel bli salutt klokka 13, fulgt av allsang av «Ja, vi elsker».

Kanskje vil korpsmusikk også bli en del av denne streamingen.

– Det kommer til å bli en veldig annerledes 17. mai, men forhåpentligvis en man kan se tilbake på og tenke «det var spesielt, men det gikk greit», sier Stenvold.

17. mai-komiteen jobber også med en plan om å streame fra flere forskjellige steder.

– Fremover får vi se hvilke ideer som er gjennomførbare og kan jobbes videre med, sier Stenvold.¨


Musikkorpsene fornøyd med at de får spille og marsjere på 17. mai

Det blir korpsmusikk på 17. mai også i år. Norges Musikkorps Forbund er glade for at korpsene får være en del av feiringen.


Ikke landet enda

17. mai-komiteen er nå i åpen dialog med byens korps. Hvert år spiller korpsene på UNN og på sykehjem rundt om i byen. Dette er noe de skal forsøke å få til i år også.

– Vi har ikke landet helt hvordan det blir i år, men vi jobber målrettet for å finne ut av det. Det er viktig at korpsene selv er komfortable med de løsningene vi kommer frem til, sier Stenvold.