Bokutgivelse kan bli det siste Lars Åke gjør som fotograf

Lars Åke Andersen har jobbet som fotograf i 20 år. Nå kan det hende at han må legge kameraet på hylla på grunn av koronakrisen.

Forstå foto utgis av Lars Åke Andersen Copyright og byline: frifoto.no 

nyheter

Lars Åke Andersen har de siste årene livnært seg som frilansfotograf, der han gjennomfører fotooppdrag på bestilling fra andre. Koronakrisen har gått hardt utover inntektene, blant annet da han ble satt 14 dager i hjemmekarantene etter et besøk til Bergen for noen uker siden.

– Det er mange som kan jobbe hjemmefra, men en fotograf hjemme i stua er ikke spesielt nyttig. Det var 14 dager uten inntekter og redusert oppdragsmengde, sier Andersen til iTromsø.

Dermed fikk han tid til å gjennomføre bokprosjektet «Forstå foto».

– Det har vært et skrivebordsprosjekt frem til nå, men det er hyggelig å gjøre noe annet enn å se på Netflix, sier fotografen.

Halvveis med innsamling

I boka deler han sine beste fototips til nybegynnere.

– Boka er en innføring i fotografering, der innholdet er delt inn i tre deler. Den ene handler om kamerateknikk og hvordan forstå de grunnleggende innstillingene. Den andre delen forklarer komposisjon og farger, mens den tredje er praktiske råd til å vurdere et godt motiv.

Planen er å få boka trykket i 100 opplag gjennom en innsamlingsaksjon.

– Jeg er halvveis i mål med innsamlingen. Det er strålende, sier han.

– Åpen for at jeg må gjøre andre ting

Andersen har jobbet i 20 år som fotograf for ulike aviser, magasiner, institusjoner og firmaer. Bokprosjektet kan bli det siste han gjør som fotograf.

– Mediebransjen og oppdragsmengden har vært svakt nedadgående i mange år, så det kan hende koronakrisen setter et endelig punktum for om jeg kan leve av det eller ikke. Det vil bare tiden vise, sier Andersen.

Han forteller at han tidligere blant annet har jobbet i psykiatrien og som lærer.

– Jeg er åpen for at jeg må gjøre andre ting i fremtiden, sier han.

– Hvis du må gi deg som fotograf. Vil det være vemodig?

– Jeg vil se tilbake på tiden med veldig stor glede, og gjort det samme med et nytt virke, svarer han.