Nå kan du ta båtførerprøven over nett mens du blir overvåka av to videokameraer

Koronatiltak har stengt dørene til testsentre som tilbyr eksamen til båtførerprøven. Nå skal en nettbasert test sikre at folk likevel kan få båtførerbeviset.

Sjøfartsdirektoratet tillater at båtførerprøven blir gjennomført med videoovervåkning i en avgrenset periode, i første omgang ut juni.  Foto: Dag Inge Aarhus

nyheter

Hvert år går rundt 25.000 personer opp til eksamen i båtførerprøven. På grunn av reiserestriksjoner tilknyttet myndighetenes koronatiltak vil flere nordmenn enn vanlig feriere innenlands.

– Sjøfartsdirektoratet er forberedt på at flere vil benytte seg av fritidsbåtene sine eller gå til innkjøp av nye båter i år. Da er det viktig at det er mulig å tilegne seg nødvendig teoretisk kompetanse, sier seksjonssjef for fritidsfartøy i Sjøfartsdirektoratet, Petter Andre Søreng, i en pressemelding.


Færre tar båtførerbeviset – men vil ha flere kvinner på havet

Selv om det er færre som tar båtførerbeviset, øker antall kvinner i forhold til tallene tidligere år.


Midlertidig løsning

For at testvirksomheten ikke skal stoppe helt opp mens deler av samfunnet er stengt ned, vil Sjøfartsdirektoratet altså tillate at båtførerprøven blir gjennomført via videoovervåking i en begrenset periode. I første omgang vil denne muligheten være tilgjengelig ut juni.

– Målet med denne løsningen er at de som nå har forberedt seg til å ta prøven skal få fullføre, sier Søreng i Sjøfartsdirektoratet.


Andreas (32) hadde aldri vært om bord en seilbåt før. Nå drar han over Atlanteren med tinderdaten

Fram til de møttes på den populære sjekketjenesten, hadde «kongleplukker» Andreas (32) fra innlandet aldri vært om bord i en seilbåt. Nå skal paret krysse et verdenshav.


Opptak skal hindre juks

Det er firmaet Norsk Test AS som har utviklet den nettbaserte løsningen og som skriver ut båtførerbevis på vegne av Sjøfartsdirektoratet.

Testlederen overvåker med to videostrømmer og kan se både ansiktet til den som tar testen samt oppsettet i hjemmet til kandidaten.

– Testen vil bli tatt opp slik at testleder kan spole tilbake og se gjennom i etterkant. Dette skal sikre at det ikke skjer juks, sier Bernt Nilsen i Norsk Test i pressemeldingen.