Vil hente flyktninger fra Moria: – Barneliv er viktigere enn Arctic Center

Anne Tvedten, anestesilege ved intensivavdelingen på UNN, håper Tromsø kommune står fram i saken om å hente barneflyktninger i Morialeiren på Lesvos.

HENT BARNA: Anne Tvedten, anestesilege ved intensivandelingen på UNN, og domprost Stig Lægdene, mener Norge bør vise mer ansvar i situasjonen rundt flyktningene i Moria.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Tvedten har tre ganger jobbet som frivillig lege i flyktningeleiren, sist gang i 2019, og har sett forholdene på nært hold.

– Leiren er et gammelt fengsel med kapasitet på 3.000 mennesker, mens nå bor det omtrent 20.000 flyktninger fengselet og området rundt. De mangler absolutt alt, har dårlig mat og dårlig hygiene. Særlig nå i disse koronatider er det spesielt vanskelig da det er påvist koronatilfeller på Lesvos. Om viruset kommer inn i flyktningeleiren kan det gi grusomme konsekvenser, forteller Tvedten.

– Her i Norge har vi masse tiltak rundt koronaviruset, mens i Moria er ikke det mulig å gjennomføre tiltak. De mangler såpe, varmtvann, har ingen karanteneområder, i tillegg til at de mangler informasjon, testutstyr og munnbind, legger hun til.


Aurora kino med milliontap etter at de stengte dørene

Aurora kino har tapt 1 million kroner i inntekter bare i kinokioskene etter at de 12. mars stengte dørene. Det totale tapet fram til juli vil være på rundt 16 millioner kroner.


Tas opp på kommunestyret

Så langt har flere kommuner vært positive til å ta i mot flyktninger fra Moria. Nå håper Tvedten, sammen med Stig Lægdene, som er domprost, at også Tromsø kommune stiller seg positive. Kommunen tok opp saken på kommunestyremøtet onsdag.

– Mange kommuner har alt tatt opp denne saken, og Stortinget skal gjøre det. Nå synes jeg vi må være med på denne dugnaden, forteller Lægdene.

– Barneliv er tross alt viktigere enn Arctic Center, legger Tvedten til.

Saken fikk positiv omtale under onsdagens kommunestyremøte og det ble blant annet vedtatt at kommunen ber Norge bidra med sikkerhetstiltak i leiren, gir ekstraordinær støtte til de norske frivillige organisasjonene i leiren, samt hastetiltak som sikrer vann, sanitærforhold og grunnleggende menneskerettigheter. I tillegg ber kommunestyret kommunedirektøren om å fremme en sak med anmodning om antall barn kommunen kan ta imot.


Nå kan du døpe barnet ditt når du vil

Kirkeverge Nils Opsahl sier at de kan gjennomføre opptil seks dåpsseremonier på én dag.


Kirken er samlet

Domprosten mener det er viktig at Norge som nasjon tar ansvar.

– Dette handler om å vise humanitet i mye større grad. Flere land i Europa har allerede hentet flyktninger fra Moria. Det at Norge velger å vente er veldig lite humant, sier Lægdene.

1. mai holder domprosten gudstjeneste i Domkirka, hvor nettopp flyktningeleiren i Moria blir tema.

– Dette er helt uavhengig av coronasituasjonen. Situasjonen er like reell.

– Det er ofte debattert om man bør ta imot flyktninger eller ikke, har du forståelse for motargumentene av å hente inn flyktningene?

– Jeg kan skjønne diskusjonen om hvilke leirer man bør hente inn, men om vi klarer å hente inn 50 barn så ligger jo alt til rette i Norge.

– Det er trist at vi ikke tar ansvar som et av verdens rikeste land, sier Tvedten.


Setter bryllup og samlivsbrudd på vent under koronakrisen

Koronaviruset er grunnen til at mange par må legge bryllupsplanene på vent. Mye innetid kan også føre til press på samlivet og øke antall som søker om separasjon.


– Vil legge press

Anestesilegen skulle i utgangspunktet reist en ny periode til Moria i mai, men måtte avlyse turen på grunn av coronakrisen.

– Det er fortvilende, spesielt når man tenker på hvor ille det kan bli, sier Tvedten.

– Jeg håper at flere oppdaterer seg på situasjonen og engasjerer seg, samt legger mer press på politikerne slik at noe blir gjort.