Tar originale grep for å komme i kontakt med ungdom: – Vi vil komme med gode, velmente råd

Det er ikke lenge siden nettpatruljen i Troms politidistrikt publiserte sin første musikkvideo på Facebook. Nå tar de skrittet videre og danser på Tiktok.

VIL NÅ UT TIL DE UNGE: Her ser du en skjermdump av når politiet danser til låta "Laxed (Siren Beat)" som har gått som en farsott på TIK TOK.  

nyheter

Etter tre år på Facebook har nettpatruljen til politiet, som driver forebyggende arbeid rettet mot unge, blitt varm i trøya. Nå skal de prøve seg på Snapchat og den populære videodelingstjenesten Tiktok.

– I dag har vi postet vår første dansevideo på Tiktok, forteller Lars Lindén, seksjonssjef ved etterretning og forebygging, til iTromsø torsdag.Målet med de nye profilene er å nå unge på de digitale plattformene de selv benytter.

– Det er to ting vi ønsker å oppnå: Det ene er å vise hva vi holder på med innen forebygging, og det andre er å komme i kontakt med ungdommen, forteller han.

Holdningsbygging

Ifølge seksjonssjefen handler det for politiet om å være med på å forme gode holdninger hos unge.

– Vi vil komme med gode, velmente råd om hva man kan gjøre og hva man kanskje bør være mer forsiktige med. Både Snapchat og Tiktok gir oss også fine måter å fortelle litt om hva vår rolle er, hvordan vi jobber og lar oss treffe folk i en annen setting enn det vi ellers gjør.


Slik har du aldri sett politiet tidligere: se patruljens elleville video fra hjemmekontoret

Ansatte i politiet har gått i studio for å synge noen linjer om hvordan det er å være i hjemmekontor i disse koronatider.


– Jeg vil understreke at disse kanalene ikke erstatter nødtelefonen. Dersom du trenger hjelp, må du ringe 112, legger han til.

Så langt har tilbakemeldingene vært gode.

– Vi har mer eller mindre akkurat startet opp. Det er litt tidlig å si hvordan responsen er, men så langt har det vært bra, forteller Lindén.

Nasjonal sikkerhetsrisiko

– Er politibetjentene frivillig med på videoene eller må de beordres til å rikke på seg?

– Det er naturligvis frivillig. Vi har mange flinke folk med mange ulike kvaliteter. Her er det rom for å være kreativ, svarer seksjonssjefen.


Stille hos Smiso de siste ukene: – Det bekymrer meg at vi kun har fått et par nye henvendelser

Hvert år etablerer Støttesenteret mot incest og seksuelle overgrep rundt 100 nye bekjentskaper. Under korona-stenginga fikk de kun to nye henvendelser.


Tiktok har vært i medienes søkelys en rekke ganger i løpet av de siste par årene. Hovedsakelig fordi selskapet som drifter plattformen har tette bånd til det kinesiske regimet. En rekke land har innført forbud mot å installere programvaren på offentlige tjenestetelefoner.

– Politiet er bevisst på hvilke informasjon vi formidler, hvilke plattformer vi opptrer på og hvordan vi bruker dem, kommenterer Lindén, som legger til at Tromsø politistasjonsdistrikt ikke er det første i landet som tar i bruk Tiktok i det forebyggende arbeidet.