Egon takket først nei til å bidra i Linn Skåbers nye korona-bok – så fikk han vite hvilke andre forfattere som hadde takket ja

I den nye boka «30 dager i april 2020» har Linn Skåber fått med seg forfattere som Anne B. Ragde, Knut Nærum, Åsne Seierstad, Jan Kjærstad og – så vidt – iTromsøs Egon Holstad.

SOLBRILLER: Fotografen ville helst at Egon Holstad tok av seg solbrillene, men det var ikke snakk om å stå og myse i solskinnet på bildet. Derfor ble det solbriller og caps.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

– Jeg fikk en henvendelse og syntes prosjektet hørtes kult ut, men en forlagserfaren kompis sa til meg at han aldri ville ha takket ja uten å vite hvem de andre bidragsyterne var. Så jeg svarte ganske så arrogant på henvendelsen at jeg derfor måtte takke nei og ønsket dem lykke til videre med bokprosjektet, sier Egon Holstad som til daglig er redaktør og kommentator her i avisa.


Bokanmeldelse: «30 dager i april 2020» av Linn Skåber (red.):

Imponerende kontaktliste

En redaktør med en imponerende kontaktliste, og én tekst per dag i april 2020. Linn Skåber har på rekordtid satt sammen en situasjonsrapport fra Norge i koronaens tid.


Pitch Forlag, som er relativt ukjent, sendte deretter en e-post i retur med ei liste over forfatterne som hittil hadde takket ja til å skrive et bidrag i boka «30 dager i april 2020» redigert av Linn Skåber. Der sto navn som Anne B. Ragde, Knut Nærum, Åsne Seierstad, Jan Kjærstad, Unni Lindell og Zeshan Shakar.

– Da skjønte jeg at dette var et seriøst prosjekt, ble ekstremt flau over det første svaret og fikk helt panikk for at de skulle gå rundt og si at vi har en journalist i iTromsø som åpenbart sliter med et litt for stort ego. «Jan Kjærstad er ikke bra nok for meg», liksom. En levende legende som har mottatt Nordisk råds litteraturpris! Jeg takket dermed ja, og etter det var det en sjelden ydmyk tone fra denne kanten.


Tromsø-forfatteren Sigrid Agnethe Hansen er valgt ut til nasjonal lesekampanje

I februar debuterte Sigrid Agnethe Hansen (30) med ungdomsromanen «Ser du dette?», en bok om ei jente som opplever at et nakenbilde blir spredd på nett. Utdrag fra boken vil bli lest av over 120 000 ungdomsskoleelever.


Skrev teksten på én kveld

Linn Skåber er redaktør av boka og har bedt 30 kjente og ukjente personer rapportere fra sin korona-hverdag i dagboksform. Hver av forfatterne fikk utdelt én dato hver i april måned og skrev en tekst med utgangspunkt i sine liv mens Norge var stengt ned.

– Ofte tar de tingene jeg jobber med, som TV-prosjekter, mange år. Her fikk vi et sluttprodukt i rekordfart. Men alle tok det på alvor, så det er ikke noe slurveprodukt, altså, sier Linn Skåber til VG.

Linn Skåber har invitert 30 skribenter til å skrive dagbok fra sine liv mens det norske samfunnet var i unntakstilstand.   Foto: Frode Hansen (VG)

Egon Holstad kan bekrefte at det har gått fort. Han fikk utdelt datoen 28. april i forkant og venta på selve dagen. Bare drøyt to uker senere er boka på vei ut i butikkhyllene, men han har ikke noe problem med høyt tempo.

– Jeg skriver jævlig fort. Kona og stedatteren min dro på hytta den dagen og så drakk jeg ei flaske vin mens jeg skrev teksten ferdig på én kveld.

– Imponerende!

– Tja, vi får nå se.

VGs litteraturanmelder Sindre Hovdenakk har gitt boka terningkast 4. Han runder av anmeldelsen med å sitere Holstads «heidundrende tekst» om alt han har savnet og lengtet etter i koronatiden. Jeg tror han oppsummerer både boken og hele denne våren best: Vi kan jo ikke slutte å håpe, dét skulle tatt seg ut. Så vær snille mot hverandre, folkens. Vi sees på den andre siden. Vi gjør jo det.»


Kjersti Anfinnsen vant nordnorsk litteraturpris

Vinneren Kjersti Anfinnsen jobber som tannlege og har tidligere studert ved forfatterstudiet på Kunstakademiet i Tromsø.


Stort alvor og selvironi

Holstad skrev sin tekst med utgangspunkt i historien om en venn som skulle besøke mora på et eldrehjem i Halden, men som ikke fikk komme inn på grunn av hensyn til smittevern.

– Han sendte meg et bilde av seg selv, der han står utenfor og ringer til mora som sitter på en balkong i fjerde etasje av et stort murhus. Det bildet var veldig beskrivende for den bisarre situasjonen vi befinner oss i. Bildet bærer i seg en hjerteskjærende sårhet, men er også et vakkert bilde på flere nivå, og det ville jeg skrive om, sier Holstad.

Han har også skrevet om hvor synd det er på en hvit mann i Norge med fast jobb som nærmer seg 50 år som ikke får sett fotball, møtt venner eller gått på konsert. Alt med en klekkelig dose selvironi.

– Mange har det verre enn meg, men det er likevel et reelt savn der både for meg og for kompisen min i Halden. Selv om noen har det fælt i en flyktningleir så trenger ikke det bety at du synes det er ok ikke å kunne gi den gamle mora di en klem.