Coop tapte i Tromsø og økte i Harstad

Vurderer å redusere husleie: – Kjøpesentrene er vår store hodepine

Kjøpesenteret Jekta i Tromsø tapte kraftig på korona, mens Sjøkanten i Harstad tjente rått.

HODEPINE: Toppsjef Yngve Haldorsen i Coop Nord sier selskapet har hatt tøffe tider under korona - vurderer likevel å ettergi husleie for millioner til koronarammede bedrifter.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Konsekvensene av korona varierer kraftig, og Coop Nord merker det godt. Kjøpesenteret Jekta i Tromsø fikk redusert inntektene med 35 millioner kroner og seks prosent i løpet av årets første fire måneder. Samtidig økte kjøpesenteret Sjøkanten i Harstad inntektene med seks prosent i samme periode.

– Det har vært to tøffe måneder siden 12. mars. Kjøpesentrene er vår store hodepine i år, sier Yngve Haldorsen, administrerende direktør i Coop Nord.

Selskapet har tre kjøpesentre som står for 100 millioner kroner av Coop Nords inntekter på 3,6 milliarder kroner i fjor.Opp og ned

Inntektene til Jekta falt fra 565 millioner kroner for de første fire månedene i fjor til 530 millioner i år, en nedgang på seks prosent. Mens på kjøpesenteret Sjøkanten i Harstad økte inntektene fra 224 millioner for første tertial i fjor til 238 millioner i år, en økning på seks prosent.

KORONA-STENGT: Jordbærpikene var blant utsalgsstedene på Jekta som stengte under koronakrisen.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Haldorsen tror forskjellen skyldes at på Sjøkanten holdt de fleste butikkene åpne, mens i Tromsø stengte mange av butikkene på Jekta ned under koronakrisen.

– Da korona slo inn ble mange av butikkene på Jekta stengt. Mars og april var veldig, veldig dårlig, sier Haldorsen.

Mange av selskapene som leier på Jekta ga beskjed om at de ikke kunne betale husleien. Coop har gitt to måneders utsettelse av husleien og fjernet avgiften på felles markedsføring.

– Første grep var å utsette husleien. Alle butikkene lå nede og hadde ingen omsetning. Senteret var dødt, sier Haldorsen.


Brødskjæremaskinene settes fram i matbutikkene igjen

Norgesgruppen, Coop og Rema 1000 har åpnet for at deres butikker kan ta i bruk brødskjæremaskiner igjen etter at de har vært i koronakarantene.


Vurderer å kutte husleie for millioner

Han forteller at kontantstøtten fra regjeringen som dekker deler av de faste kostnadene som strøm og husleie har hjulpet mange å komme over kneika. Ordningen gir støtte for mars, april og mai.

– OBS, apotekene, vinmonopolet og salget av spill har gått bra under hele krisen. De andre har slitt, særlig klesbutikkene, forteller han.

Hvis situasjonen er fortsatt er kritisk for bedriftene når støtten er borte i juni, vurderer Coop å ettergi husleie for flere millioner kroner.

– Mange selskap har begynt å komme tilbake i normal drift. For dem som enda sliter når støtten utløper i mai vurderer vi å ettergi husleie. Da snakker vi om millionbeløp i redusert husleie. Det er vårt bidrag til den store dugnaden, sier Haldorsen.

Knallhard konkurranse

Med en omsetning på 3,6 milliarder kroner kan noen millioner kroner i redusert husleie høres lite ut. Men Coop Nord fikk et resultat før skatt på bare 31 millioner kroner i fjor.

Konkurransen er beinhard og marginene knøttsmå i handelsbransjen. Coop fikk en driftsmargin på under en prosent i fjor, nærmere bestemt 8,7 promille.

– Vi har en prosent i margin. En prosent er marginalt. Vi må øke hele tiden øke inntektene og passe på kostnadene, legger han til.