Besteforeldre fra Tromsø håper å få flere opp av gyngestolen for å berge klimaet

Klima- og sykkelentusiast, Normann Natland, lot seg imponere av hvor mange Tromsø-pensjonister som er engasjert i klimaet.

KJEMPER FOR KLIMAET: Denne buketten med eldre er med og kjemper i klimakampen. Fra venstre: Normann Natland, Torben Marthinus, Tove Indregaard, Ingunn Elstad, Asbjørg Fyhn, Bjørg Strand og Toril Jenssen.  Foto: Robin Andersen

nyheter

Onsdag formiddag samlet en håndfull klimakjempende besteforeldre i Tromsø seg ved kaia på Stortorget. Der tok de imot 68 år gamle bergenseren Normann Natland, som i disse dager er i gang med å sykle fra Alta til Bergen på 55 dager.

Pensjonistene er alle medlemmer av besteforeldreaksjonen BKA, som er en tverrpolitisk organisasjon som vil motvirke menneskeskapt global oppvarming. Hovedformålet med den 2.200 kilometer lange sykkelturen er å belyse klimakrisen.

– Jeg gjør det for å bedre klimasituasjonen for våre barnebarn. Jeg har hatt en grønn reise med overflod, men så ser du at min generasjon har vært med å ødelegge det våre barnebarn skal overta. Det tar jeg litt ansvar for, sier Natland.

SYKLER FOR KLIMAET: Normann Natland skal sykle fra Alta til Bergen for klimaet.  

Nye skjenkeregler kan gi Egon-restaurant på Jekta: – Vi etablerer oss så snart reglene er endra

Kommunen har sendt forslag til nye retningslinjer for alkoholservering ut på høring. Der åpnes det for skjenking på kjøpesentre.


Hyller initiativet

Ingunn Elstad, leder for leder for Besteforeldrenes klimaaksjon Tromsø og omegn, synes dette er et fantastisk initiativ.

– Det er en fantastisk måte å få sagt at de eldre også forsøker å gå i spissen og få fram dette budskapet med klimakrisen. Sykkelen er også det rette fremkomstmiddelet. Min familie har hatt mange fine sykkelturer i Troms, og mange kommer til å gjøre dette i sommer, sier Ingunn Elstad.

På spørsmål om hvor mange medlemmer de er i BKA Tromsø og omegn, forteller de oppmøtte at organisasjonen har 70 medlemmer.

Det imponerer den sykkelglade bergenseren.

– Det synes jeg er veldig stort. 70 medlemmer er veldig bra, sier Natland.

– Men vi vil gjerne ha enda flere, skyter Elstad inn.

LYTTER: Her lytter BKA-medlemmene til historiene fra Natland.  

– Heldigvis bikket Arctic Center-saken rett vei

Elstad forteller at de i BKA Tromsø har vært engasjert i mange klima-saker den siste tiden, deriblant Nord-Norgebanen og klimasøksmålet, der Greenpeace og Natur og Ungdom har stevnet staten for å stoppe oljeletingen.

– Arctic Center-saken var også en helt spesiell sak. Heldigvis bikket den rett vei, sier BKA-medlem Torben Marthinus, og refererer til at det ble nei til hyttelandsby-prosjektet i Håkøybotn.

– Den brukte vi en del energi på, med både avisinnlegg og være til stede i debatten, sier han.

De sier at mange eldre er bekymret for klimaet.

– Da er det viktig at man spør seg selv om man kan gjøre noe mer enn å bare sitte i gyngestolen og strikke. Noen ser at de kan bidra, og de er i hvert fall medlemmer i denne aksjonen. Men langt flere vil sikkert være med å bidra, så prøver vi å formidle det vi kan om klimaendringer og hvordan situasjonen er rundt om i verden og at det ser dystert ut. Samtidig som vi ser at det er mulig å snu på mye, sier BKA-medlem Toril Jenssen.