Kriserammet næring går sammen for å lage festival i sommer – har fått 500.000 kroner til prosjektet

Til tross for koronakrisen ser det ikke ut til at Tromsø blir helt festivalfri i sommer. Nå går Visit Tromsø, Næringsforeningen, og Tromsø Sentrum AS sammen for å lage en helt ny festival for både lokale og tilreisende.

SOMMERFESTIVAL: Visit Tromsø samarbeider med Tromsø Sentrum AS og Næringsforeningen om å få til en festival i Tromsø som skal omfavne både tilreisende og lokalbefolkningen.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

nyheter

På grunn av koronakrisen bestemte myndighetene i slutten av april at man bare kan holde arrangementer på offentlig sted med opptil 50 mennesker.

Restriksjonene har ført til at store festivaler i Tromsø, som Buktafestivalen og Rakettnatt, ble nødt til å avlyse.

Nå ser det ut til at Tromsø likevel får en festival i sommer.

– Vi planlegger en festival som skal gå mellom seks til åtte uker, som skal engasjere hele reiselivet i Tromsø, forteller Chris Hudson, reiselivssjef i Visit Tromsø, til iTromsø.

Ifølge reiselivssjefen planlegges festivalen å foregå mellom seks til åtte uker.

– Tanken er at festivalen starter i uke 26 og foregår gjennom hele juli måned. Kanskje det skal gå ut i august, men det har vi ikke bestemt helt ennå.


Skjebnedag for kulturtromsø: – Vi er klare for å avlyse

Torsdag kommer myndighetene med nyheten om hva som blir å skje med kultur med publikumstall under 500.


– Mange planlegger ferien her

Sammen med Tromsø Sentrum AS og Næringsforeningen ønsker de å nå fram til både tilreisende og lokalbefolkningen i Tromsø.

– Festivalen er et fellesprosjekt sammen med Tromsø Sentrum AS og Næringsforeningen i Tromsøregionen, sammen med Tromsø kommune og UiT. Prosjektet skal nå mennesker som reiser til Tromsø, men også lokalbefolkningen fordi det er mange som tenker å ta ferien her i byen og da er det viktig å ha et godt tilbud til lokalbefolkningen. Det er tross alt om lag 70.000 som bor i Tromsø kommune, sier Hudson.

– Vi har et felles mål om å få næringslivet til å hjelpe næringslivet. Det kommer til å bli bra både for innbyggerne og de tilreisende, forteller Lene Wium, som er vikarierende direktør i Næringsforeningen i tromsøregionen.

HJELPE HVERANDRE: Lene Wium, vikarierende direktør i Næringsforeningen i tromsøregionen, ønsker at næringslivet skal hjelpe næringslivet.  Foto: Næringsforeningen i Tromsøregionen

Fått 500.000 kroner

Festivalen fikk tirsdag under formannskapsmøtet bevilget 500.000 kroner av kommunen.

– Dette er veldig gode nyheter, og det trengs akkurat nå. Det er klart mange virksomheter i sentrum har hatt det vanskelig under denne tiden, kanskje mest serverings- og utelivsbransjen, forteller Shilan Ghadani, daglig leder i Tromsø Sentrum AS.

Hun regner med å komme med mer detaljer rundt festivalen om ikke lenge.

– Hva den blir å hete og hvordan den blir seende ut regner jeg med at vi kommer til å lande i løpet av uken.

VANSKELIGE TIDER: Shilan Ghadani, daglig leder i Tromsø Sentrum AS, erkjenner at koronakrisen har bydd på vanskelige tider for enkelte virksomheter i sentrum, og håper festivalen vil by på et løft.  Foto: Tromsø Sentrum

Bevilger halv million kroner til ekstra sommermarkedsføring av Tromsø

Da effektene av korona-viruset slo til for fullt gikk reiselivsbransjen i Tromsø fra ekstremt høyttrykk til full stans og akutt krise. Bransjen har etterlyst nødhjelp fra de lokale myndighetene, men denne har de - så langt - måttet se langt etter.


– I planleggingsfasen

Selv om det ikke er lenge igjen til sommeren, gjenstår det mye før festivalen er oppe på bena.

– Vi er i planleggingsfasen akkurat nå, men vi tenker å ha forskjellige aktiviteter, deriblant innenfor kultur, handel, opplevelse, attraksjoner, transport servering og overnatting. Fokuset kommer både til å være utendørs og innendørs. Det krever mye planlegging, spesielt med tanke på smittevern, men jeg er sikker på at det kommer til å bli en bra opplevelse for hele regionen, sier Hudson.

– Vi tenker å bruke både sentrum og regionen. Vi er i en tidlig fase av prosjektet, men utelukker ikke å ta i bruk distriktet og utmarksområder, legger han til.


Korona-rammede TUIL ber om utvidet lånegaranti for den nye idrettshallen

Korona-krisa og dyrere byggekostnader for TUIL Arena II har skapt problemer for TUIL. Nå ber idrettsklubben om å få utvidet kommunal lånegaranti for å betale sluttfinansieringen av idrettsanlegget i Tromsdalen.


Leter etter midler

Hudson røper at de jobber hardt for å få mer midler for å kunne avholde festivalen.

– Vi jobber intenst med næringslivet i sentrum og kommunen, i tillegg til at vi jobber hardt for å få midler fra Innovasjon Norge, Troms og Finnmark fylkeskommune, og Samfunnsløftet. Det er mye som skjer, men jeg er kjempefornøyd med at kommunen er med og tar reiseliv på alvor, sier reiselivssjefen.

– Hvor stort kommer budsjettet deres til å være på?

– Vi har ikke landet helt på hvor stort budsjettet kommer til å bli. Det er fortsatt mye planlegging og arbeid som må til. Vi må også involvere det lokale næringslivet. Det er de som skal tjene penger på dette, i tillegg til at vi får gitt både de tilreisende og lokalbefolkningen et godt tilbud.


Trond får møterett til Høyesterett – Det er deilig og artig

Tre av fire partnere ved advokatfirmaet Østgård får nå føre saker for Høyesterett. - Det er et nåløye, sier Tromsø-advokat Trond Skogly, som trente med TIL samtidig med Sigurd Rushfeldt.


Ønsker videre samarbeid

Et samarbeid med Næringsforeningen og Tromsø Sentrum AS er noe Hudson ønsker å bygge videre på.

– Dette er første gangen Visit Tromsø jobber så tett sammen med Næringslivsforeningen og Tromsø Sentrum. Det er fantastisk å ha et så tett samarbeid med dem og vi kommer også til å se på muligheten til å fortsette samarbeidet i fremtiden, forteller reiselivssjefen.