Nå kan UNN sjekke om du har vært koronasmittet

UNNs avdeling for mikrobiologi og smittevern står klare til å analysere opp til 250 blodprøver hver dag.

SMITTEVERN: Overlege Garth Tylden jobber på avdeling for mikrobiologi og smittevern ved UNN.  Foto: Per-Christian Johansen, Universitetssykehuset Nord-Norge

nyheter

Er du usikker på om du har hatt covid-19 eller om du har viruset nå? Da kan du be fastlegen din ta en blodprøve og sende den til UNN for analyse.

UNNs avdeling for mikrobiologi og smittevern kan nå teste blodprøver for å se om de inneholder antistoffer mot koronaviruset. Det vil kunne vise hvor utbredt sykdommen er, hvem som kanskje er immune og kan også bidra til behandling av alvorlig covid-19.

– Hvis man har gjennomgått infeksjon så kan det være fint å vite det fordi man da mest sannsynlig vil være beskyttet i neste runde når viruset kommer tilbake, sier Garth Tylden som er overlege på avdeling for mikrobiologi og smittevern.


Korona-epidemien har kostet UNN nesten 180 mill. til nå – håper at staten tar hele regninga

I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett er det satt av 700 millioner kroner ekstra til Helse Nord for å dekke kostnadene knyttet til korona-pandemien. Det er ennå ikke klarlagt hvor mye penger UNN får, men epidemien har foreløpig kostet sykehuset nesten 180 millioner kroner.


Usikkerhet om resultatene

Selv om man tester negativt (ikke har antistoffer) er det ikke garantert at man ikke er smittet siden mange ikke utvikler antistoffer før 14 dager etter at de fikk symptomer.

I andre enden er det slik at selv om man tester positivt (har antistoffer) så kan det hende at man fortsatt er smitteførende. Det er heller ikke sikkert at man er immun mot sykdommen selv om man har antistoffer.

Bioingeniør Ingrid Rosland analyserer koronaprøver i et laboratorie ved UNN.   Foto: Per-Christian Johansen, Universitetssykehuset Nord-Norge

– Dette er et nytt virus så vi vet ikke hvor lenge immuniteten varer. Vi vet heller ikke helt sikkert hvilken markør vi kan bruke for å si at du er beskyttet mot smitte eller hvor godt beskyttet du er, sier Tylden og legger til:

– Tiden vil vise hvor mye det hjelper å ha antistoffer, men de vi har analysert hittil som har testet positivt har utviklet antistoffer underveis.


UNN sparer de beste smittevernmaskene til pasienter som er sykere enn korona-smittede

For å unngå at lagerbeholdningen blir for lav tar UNN nå i bruk mindre effektive masker når de er i kontakt med covid-19-pasienter.


Blodbanken vil ha korona-blodgivere

Blodbanken oppfordrer også alle som har gjennomgått covid-19 om å vurdere å gi blod. Blodplasma ønskes til bruk i pasientbehandling for å forhindre alvorlig forløp hos utsatte individer.

Tylden sier at UNN har god testkapasitet for tiden og kan ta unna inntil 250 prøver per dag.

– Alle prøvesvar sendes videre til Folkehelseinstituttet og slik kan vi bidra til å kartlegge immunitet i befolkningen, sier Tylden.