Smittevernoverlegen om folkefesten i alpinparken: – Dette kunne vært planlagt bedre

Tromsø Alpinpark forventa 30 personer til arrangementet i Kroken fredag kveld, men det kom langt flere. – Vi må bare legge oss flate, sier daglig leder Jon Reidar Håkonsen.

KØ I KROKEN: Dette bildet er tatt sent fredag kveld. «Historisk kø i Kroken Alpinbakke?» skriver innsender.  Foto: Privat

nyheter

Fredag kveld arrangerte Tromsø Alpinpark et gratis midnattsarrangement hvor gjestene ble sendt opp i skiheisen og deretter trukket videre av tråkkemaskinen opp til toppen av Nordfjellet. Der skulle folk nyte utsikten til midnattssola før de kjørte ned igjen.

Da iTromsø snakket med daglig leder Jon Reidar Håkonsen tidlig fredag kveld sa han at de hadde sett for seg maksimalt 30 personer på arrangementet, men at det allerede var 500 påmeldte.

Nordlys var til stede på skifesten og anslo at det var 1500 personer der.

Kø til skitrekket fredag kveld.  Foto: Privat

Gjeldende retningslinjer for smittevern i forbindelse med koronaen er at det fra 7. mai ble åpnet for arrangementer på offentlig sted for inntil 50 personer, med ansvarlig arrangør, forutsatt at de nye smittevernreglene på én meter avstand mellom mennesker overholdes.


Nå får denne klubben drive organisert idrett igjen

Etter over en måned med skiene på hylla kunne endelig Tromsø Alpinklubb starte opp igjen.


Alpinsjefen: – Ikke så ille som det ser ut

Jon Reidar Håkonsen sier til iTromsø lørdag formiddag at siden arrangementet var gratis så har ikke arrangøren registrert hvor mange som var der.

– Nordlys skriver 1500, men det var i alle fall flere enn 50 personer til stede?

– Å ja, det var tydelig flere enn 50, sier Håkonsen.

Jon Reidar Håkonsen er daglig leder i Tromsø alpinpark.  Foto: Ronald Johansen

Etter at skianlegget måtte stenges i mars har Tromsø Alpinpark vært i løpende kontakt med smittevernoverlegen i kommunen. Anlegget i Kroken har fått tillatelse til å åpne igjen med visse restriksjoner, men Håkonsen sier at de ikke var i kontakt med kommunen før fredagens arrangement.

– Var arrangementet forsvarlig i lys av retningslinjene for smittevern?

– Forsvarligheten kan man alltid diskutere, men vi har gjort det vi kunne gjøre. Vi hadde 15 personer i gule vester som holdt vakt og vi gjentok kanskje til det kjedsommelig over lydanlegget at man måtte holde avstand og følge reglene, sier Håkonsen.

MIDNATTSOL: Slik så det ut fra toppen.  Foto: Privat

– Det var nok ikke så ille som det ser ut på bildene, men når det er sagt så klarer jeg ikke helt å glede meg over at det var så mye folk. Vi hadde forventa at det kom mellom 20–30 personer og så virkelig ikke den komme. Vi må bare legge oss flate, sier han og legger til:

– Men folk var i ekstase, det var helt magisk. Vi har sjelden fått så gode tilbakemeldinger før.


Kommunelegen stenger alpinanlegget

Tromsø alpinpark er dermed muligens stengt for sesongen.


Smittevernoverlegen: – Kunne vært planlagt bedre

Trond Brattland er smittevernoverlege i Tromsø kommune. Han hørte ikke om arrangementet før lørdag formiddag, men sier at han vil følge opp saken på mandag.

– Bildene viser at det nok var en flott opplevelse for mange og jeg skjønner at det kom flere enn planlagt, sier Brattland til iTromsø.

Trond Brattland er smittevernoverlege i Tromsø kommune.  Foto: Ronald Johansen

Han understreker at arrangører ikke trenger å søke i forkant, men at reglene er klare på at det skal være maksimalt 50 personer til stede. I tillegg skal arrangør ha oversikt over antall deltakere og at det holdes en meter avstand. Ifølge Brattland skiller ikke retningslinjene på om arrangementet holdes inne eller utendørs.

– Arrangører må tenke gjennom hva de skal gjøre hvis det kommer flere enn man kan ha. Jeg må nok si at arrangøren kunne ha planlagt dette bedre, sier Brattland.


Alle skolene åpner fra mandag - slik skal samfunnet gradvis gjenåpnes

Torsdag la regjeringen fram planen for videre håndtering av koronasituasjonen og hvilke tiltak som endrer seg i tiden framover.


Både arrangører og folk må ta ansvar

Smittevernoverlegen minner om at de nasjonale risikovurderingene understreker at det kan komme lokale utbrudd av koronasmitte.

– Jeg må minne folk om at selv om man nok ønsker å komme tilbake til normalen så er det viktig at vi opprettholder retningslinjene for å unngå spredning. Vi har lite smitte så det fremstår som greit, men er det én smitteførende person i en forsamling så kan plutselig mange bli smittet, sier Brattland.

Han mener både arrangører og publikum må ta ansvar for at ikke smitten blusser opp igjen.

– Det er viktig at vi holder avstand for at vi skal klare å åpne samfunnet igjen uten å miste kontroll på smitten.