Nordlys Vind: – Vil anta at vannet nå kan friskmeldes

Etter å ha fått negativt svar på vannprøvene mener Stephan Klepsland, prosjektleder i Nordlys Vind at drikkevannet fra Gammelflatelva på Kvaløya kan friskmeldes. Likevel vil de fortsette med å kjøre ut vann til de berørte beboerne.

FRISKMELDT VANN: Stephan Klepsland, prosjektleder i Nordlys vind, antar at drikkevannet fra Gammelflatelva på Kvaløya nå kan friskmeldes..  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

11. mai ble det sendt ut advarsler til beboere på Kvaløya som får drikkevannet fra Gammelflatelva, som følge av at det var blitt påvist hydrokarbon i vannet. Elva renner fra Raudfjell hvor Nordlys Vind bygger ut vindturbiner.

Samme uke ble det tatt flere prøver av drikkevannet, med negativt resultat.

Nordlys Vind har fortsatt med å ta prøver av drikkevannet. Så langt har det bare blitt med den ene positive prøven.


Mattilsynet om forurensning: – Risikerer at drikkevannet er ødelagt i lang tid

Dersom drikkevannet ved vindmølleparken er forurenset med oljesøl, kan det ta månedsvis eller årevis før det er brukelig igjen.


Friskmelder vannet

I en rapport fra Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE), kommenterer Mattilsynet at videre prøver kan vise spor av hydrokarboner selv om flere prøver er negative.

Stephan Klepsland, prosjektleder i Nordlys Vind, velger likevel å senke skuldrene.

«Samtlige prøver (5-6) som vi har tatt de siste to ukene viser null spor etter olje. Jeg har anmodet Mattilsynet om å "ta en fot i bakken" til uken med henhold til utkjøring av drikkevann», skriver Klepsland i en SMS til iTromsø.

Prosjektlederen tror ikke det skal være noen problemer med å benytte seg av drikkevannet fra Gammelflatelva.

«Vi vil anta at vannet nå kan friskmeldes (falsk alarm), men vi kjører ut vann en stund til», skriver Klepsland.