Slik påvirkes dyrelivet av den sene våren

Smågnagerne klarer seg fint, men det ser verre ut for de større planteeterne.

KONSEKVENSER: Den sene våren kan by på problemer for reinen. ILLUSTRASJONSFOTO: LISE ÅSERUD NTB / SCANPIX 

nyheter

Med store mengder snø ute i naturen, til tross for at kalenderen snart bikker juni måned, kan man slå fast at våren har kommet til Tromsø i seneste laget.

Dette har ført til at flere venter til det lengste med å skifte om til sommerdekk på bilene sine, men det er ikke bare mennesker som må tilpasse seg værforholdene.


Taper penger på nordnorske stormer. – Dette er ikke for amatører sørfra

Asko Nord taper penger på rekordhard vinter. – Det er en stor fordel å ha sjåfører som er vokst opp en nordnorsk vinternatt.


– Kortere vekstsesong for planter

At snøen ikke vil bort med det første kan skape komplikasjoner også for plante- og dyrelivet.

– Med en seinere start på våren, får plantene en kortere vekstsesong og kan risikere at de ikke rekker å produsere frø før høsten kommer. Det er en delikat balanse mellom temperatur, fuktighet og lys, som skal til, forteller Elisabeth Cooper, professor på Institutt for arktisk og marin biologi ved UiT, til UiT.

Hun forteller at plantene som er eviggrønne kan begynne med en gang med fotosyntesen, mens andre planter trenger å la bladene få vokse fram først.

– I noen situasjoner her i Tromsø dannes det en luftlomme mellom snøen og bakken, og her kan det være milde temperaturer. Hvis snøen ikke er for dyp, så kan lys skinne gjennom snøen og planter kan begynne å gro under snøen, hvis bakken der de har røtter ikke er frossen, sier Cooper.


Kriserammet næring går sammen for å lage festival i sommer – har fått 500.000 kroner til prosjektet

Til tross for koronakrisen ser det ikke ut til at Tromsø blir helt festivalfri i sommer. Nå går Visit Tromsø, Næringsforeningen, og Tromsø Sentrum AS sammen for å lage en helt ny festival for både lokale og tilreisende.


Massedød for insekter

Insektene har allerede vist seg i Tromsø. Konsekvensene for dem er ifølge Rolf Anker Ims, professor på Insitutt for arktisk og marin biologi ved UiT, at de våkner opp fra dvale senere. For øvrig kan insektene få en langt mer dyster fremtid, når det først blir varme temperaturer slik at de kommer fram, etterfulgt av kulde.

– Vi opplevde det i 2004. Da hadde både 7. og 8. mai dagtemperaturer over 20 grader, mens temperaturen droppet til flere kuldegrader bare 4 dager senere, sier Ims til UiT.

Ims forteller at dette førte til en massedød av insektlarver som var godt i gang med utviklingen sin.


Langsundforbindelsen utsatt nok en gang: – Mangler 250 millioner kroner

Fylkesrådet foreslår å skyve på oppstarten av Langsundforbindelsen i – minst – tre år. Årsaken er at kostnadene for prosjektet er blitt for høye, og at det mangler godt over 250 millioner kroner for å fullfinansiere det.


Problematisk for reinen

Ims forteller at spissmus og smågnagere klarer seg under snøen uten særlige problemer. Verre er det for de større planteeterne som må finne maten sin helt i marksjiktet.

– Verst er det åpenbart for tamreinen her i Nord-Norge som har hatt en svært problematisk vinter med mye snø og hard skarelag, sier professoren. Han håper at den storstilte foringen som staten har subsidiert lindrer noe av dette problemet, sier Ims til UiT.

– Fersk vegetasjon er svært sannsynlig forsinket på grunn av store mengder med snø i år. Mange reinsdyr er veldig sultne nå og det er fortsatt fare for at de kan bli utsultet, sier Cooper.