Tromsø Havn kommer til å anmelde helgens brannalarmer: – Gjort med viten og vilje

Tromsø Havn har gjennom et videoopptak konkludert med at noen bevisst utløste brannalarmen begge gangene i helga.

ANMELDELSE: Kommunikasjonssjef i Tromsø Havn, Anders Aspaas, sier de kommer til å anmelde hendelsene i helga hvor brannalarman ble utløst.  Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

nyheter

Både fredag og søndag gikk brannalarmen på Havneterminalen på Prostneset. Både gjester og ansatte ble evakuerte og brannvesenet ble tilkalt.

Begge gangene viste det seg at brannalarmen var utløst manuelt og at det ikke dreide seg om en reell brann.


Eks-havnedirektør langer ut mot Hurtigrutens framgangsmåte for å sikre statsstøtte: – Usmakelig

Halvar Pettersen mener Hurtigruten opptrer bøllete for å få gjennomslag for sine krav hos havner, staten og tjenesteleverandører. – Hans egen, lille vendetta, svarer Hurtigruten-sjef.


Skal anmeldes

Tromsø Havn har sett på overvåkingsvideoene av hendelsene og konkludert med at brannalarmene utløses med viten og vilje.

– Dette er ikke gjort med et uhell. Vi har videoopptak av hendelsene og tenker å anmelde dette til politiet. Det er helt tydelig at brannmelderen blir utløst med vilje hvor det ikke er snakk om branntilløp, forteller Anders Aspaas, kommunikasjonssjef i Tromsø Havn.

– Blir dere belastet når brannvesenet må rykke ut og det er «falsk alarm»?

– Den praten må vi nesten ta med Tromsø brann og redning. Vi har ikke blitt belastet så langt, men jeg regner med vi blir det om dette fortsetter.

Ifølge Tromsø brann og redning er det ikke ofte slike ting skjer.

– Det er veldig sjeldent at vi må rykke ut til slike henvendelser. Det er klart vi ikke liker når folk gjør slikt. Det forstyrrer driften vår ved at vi blir nødt til å rykke ut på noe som er unødvendig, og det utgjør en risiko da vi kanskje må bortprioritere noe viktigere, forteller Per Ole Sivertsen, leder for 110-sentralen.


Take-away-omsetning på 30.000: – Kan ikke sammenlignes med å ha åpen restaurant 

I disse korona-tider holder mange restauranter hodet over vann ved å tilby take-away til kundene sine på apper som Wolt, eller ved hjelp av budbilselkapet Trobud.


– Må jo ha en brannmelder

Aspaas håper at anmeldelsen vil føre til at de ikke får slike uønskede hendelser igjen.

– Jeg har ikke helt svaret på hva vi bør gjøre for å få løst dette. Et tiltak vil jo være å anmelde til politiet, og jeg tenker det kan virke forebyggende siden vi har videoopptak av hendelsen. På en annen side så er det jo slikt at når man har et slikt bygg så må man ha brannmelder, sier Aspaas.


Skiltmaler maler gratis på butikkvinduer: – Vi skal jo ha et sentrum når dette er over også

I de kommende dagene vil man se emneknaggen #handlelokalt på et økende antall butikkvinduer i sentrum. Skiltmaler Kristian Gundersen (36) er initiativtaker til prosjektet.


– Ulv ulv

Tromsø Havn har per nå ikke fått noen tilbakemeldinger fra hendelsene denne helga.

– Brannmelderne gikk av på et tidspunkt hvor det var få folk inne i terminalen, men det er ingen tvil om at det er uheldig både for restauranter og butikker som må stenge og evakuere, sier Aspaas, som ikke syner noe om den slags oppførsel.

– Dette var en helt bevisst handling og det er riktig av oss å anmelde hendelsene. Dette blir som eventyret hvor gjetergutten ropte «ulv, ulv». Kommer det mange falske alarmer, så mister man helt respekten for dem. Det er helt unødvendig.