133.000 flypassasjerer forsvant fra Tromsø

Nær ni av ti flypassasjerer forsvant fra nordnorske flyplasser i april.

Håper på flere turister: Daglig leder i Visit Tromsø, Chris Hudson.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Koronakrisen førte til kraftig fall i passasjerer på de seks største flyplassene i nord. Trafikken ble redusert fra 400.000 innenlands passasjerer i april i fjor til 55.000 i april i år, en reduksjon på nesten 90 prosent. Det viser tall analysebyrået Capia har hentet fra Avinor.

– Det var som forventet. Det viser at folk ikke reiser mer enn nødvendig, sier analytiker Eivind Brækkan i Capia.

– Det er dessverre ikke overraskende. April var en måned Norge var stengt, sier Chris Hudson i Visit Tromsø.

Tromsø lufthavn har størst reduksjon med en nedgang fra 151.000 til 25.000 innenlands reisende. Også for flyplassene i Kirkenes, Alta, Evenes, Bodø og på Svalbard er nedgangen på rundt 90 prosent.


– Vil være svært overraskende om Avinor ikke bygger ut i Tromsø

Kent Gudmundsen (H) nærmest garanterer at pengene fra krisepakken skal sikre at utbyggingen av Tromsø lufthavn ikke blir utsatt.


Bare 160 utlendinger

April er en måned med relativt få utenlandske turister, og var også en måned der utlendinger ble satt i karantene om de kom til Norge. I april landet bare 160 passasjerer med direktefly i Nord-Norge, og samtlige landet i Tromsø.

Samme måned i fjor kom det over 15.000 passasjerer med direktefly til de seks største nordnorske flyplassene, og seks av ti passasjerer landet i Tromsø.

I løpet av vinteren kom det rundt en halv million færre reisende til de seks største flyplassene. Fra januar til og med april gikk antallet passasjerer på innenriks fly ned med rundt 35 prosent, fra 1,6 til 1,1 millioner passasjerer.


Avinor får krisepakke på 5 milliarder kroner: – Når vi står sammen om saker, så blir vi hørt

– Ny terminal i Tromsø ser det ut som vi skal greie, sier Avinor-sjef Dag Falk-Petersen til NRK.


Snart flere fly

Flyselskapene har kansellert mange flyginger til Nord-Norge under koronakrisen, men starter opp med flere flyginger i juni.

– Fra første juni blir det flere fly. Da er det 14 flyginger fram og tilbake mellom Oslo og Tromsø. Det er relativt bra. Nå er det opp til oss å fylle flyene, sier Hudson.