Stortinget sier nei til Nord-Norgebanen. Ap kunne sikret flertall, men stemte mot

Forslaget om å realisere Nord-Norgebanen fikk ikke flertall på Stortinget.

Stortinget sa tirsdag nei til Nord-Norgebanen. Alle parter sier de er skuffet av sine meningsmotstandere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix  Foto: Terje Bendiksby

nyheter

Resultatet fra avstemmingen var som ventet, ettersom Ap hadde varslet at de ikke støtte representantforslaget fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) og Per-Willy Amundsen (Frp). Debatten ble avholdt i forrige uke, men selve avstemninga ble holdt denne uka.

Fylkesnes er ikke nådig i sin dom over partiene som stemte mot forslaget:

– Jeg tror det er mange som er skuffet over Arbeiderpartiet i dag. Som eneste parti i opposisjonen støttet de regjeringens harde avvisning av Nord-Norgebanen. Men også Venstre og KrF sitter på et stort ansvar her. De har jo i alle år påstått at de vil bygge bane nord, men når det kommer til stykket forkaster de det.

SVÆRT SKUFFET: Kan man bli mer skuffet, enn så skuffet som Torgeir Knag Fylkesnes er over Arbeiderpartiet? Det er sannelig ikke godt å si. Stortingsmannen bruker hvertfall hver anledning han har til å uttrykke skuffelse over at Ap ikke har gitt støtte til hans forslag om Nord-Norgebanen. Foto: Martin Lægland  Foto: Martin Lægland

– Ikke på skinner ennå

Han er likevel sikker på at de vil få flertall for forslaget på sikt, og det samme er makkeren Per-Willy Amundsen:

– Det er ei historisk endring i at antallet som støtter Nord-Norgebanen både blant befolkninga og på Stortinget bare tyter oppover. Det er ei positiv utvikling. Det er også interessant å merke seg alle som skryter av Nord-Norgebanen, og hevder de er for, men likevel stemmer mot. Du kan si vi er på vei i riktig retning, men går ikke på skinner ennå, sier Amundsen.

HISTORISK: Per-Willy Amundsen (Frp) mener det er historisk støtte for Nord-Norgebanen, til tross for at forslaget ble nedstemt i Stortinget. Foto: Martin Lægland 

Både SV, Sp, Frp, Rødt og MDG stemte for, men det var likevel ikke nok til å sikre flertall for banen.

Forslaget fra Fylkesnes og Amundsen fikk 30 stemmer, mens 56 representanter stemte mot.

Aps sekundære forslag om å lage en konseptvalgutredning for å få Nord-Norgebanen til vurdering ved neste rullering av Nasjonal transportplan ble også nedstemt.

Vil ha prislappen på bordet

Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap) er mot forslaget til Fylkesnes og Amundsen, men sier hun vil jobbe for banen gjennom det hun mener er korrekte prosesser.

KJEMPER FOR: Aps Cecilie Myrseth fastholder at hun er for Nord-Norgebanen, men mener forslaget til Amundsen og Fylkesnes er for lettvindt.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Jeg aksepterer ikke premisset om at dette var en sak for eller mot Nord-Norgebanen. Vi hadde et eget forslag om å gjøre Nord-Norgebanen klar til behandling i Nasjonalt transportplan, og det er skuffende at ikke de samme partiene som jobber for banen støttet vårt forslag.

– Skal vi lykkes med å bygge banen må vi følge normale spilleregler, og få en prislapp på kroner og øre på bordet. Da mener jeg det vil bli klart at prosjektet er så godt for nasjonen Norge at det vil bli gjennomført, sier Myrseth som viser til at både partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Bjørnar Skjæran har uttalt seg positivt om Nord-Norgebanen.

Jernbanedirektoratet la i fjor fram en utredning hvor de slo fast at full utbygging av Nord-Norgebanen kunne komme i opp mot 140 milliarder kroner. Flere har likevel uttalt seg kritisk om direktoratets estimater og modeller.

– Sjølbedrag

Fylkesnes gir Aps alternative forslag det glatte lag:

– Arbeiderpartiets alternative forslag får du billig av meg. De la opp til nok en stemoderlig utredning, rigget for å forkaste prosjektet i nasjonal transportplan. Enten er det bedrag eller sjølbedrag som gjør at deres nordnorske representanter stemmer slik de gjør, for forslaget ville tatt oss to steg tilbake, ikke fram.

Ap varslet de var mot i februar

Da Ap-nestleder Bjørnar Skjæran februar tidligere i år varslet at de ikke ville støtte forslaget, fastholdt han like fullt på at de ønsker å bygge banen. Partiet mener Fremgangsmåten til forslaget som ble behandlet tirsdag har vært useriøs.

Frp vil ha Nord-Norgebanen: - Historisk at partiet nå gir full støtte

Fremskrittspartiets samferdselspolitikere på Stortinget går inn for å be regjeringen om å starte realiseringen av Nord-Norgebanen.


– Vi har fremmet forslag på Stortinget i henhold til normal prosedyre. For alle store prosjekt over en viss størrelse, og det er i alle høysete grad Nord-Norgebanen, trenger man at det utarbeides en konseptvalgutredning, og vi kommer til å fortsette å følge det opp. Vi ønsker å få realisert Nord-Norgebanen. Men først må sikrer at vi vet hvordan den skal bygges, hvilke traseer den skal ligge på, at det gir klimaeffektene vi trenger, og ikke minst at vi kan finansiere den, sa Skjæran da til iTromsø.