Tidligere HT-sjef gråter av glede for ny lovendring: – Vi er ute og feirer, jeg og mitt donorbarn

Stortinget vedtok i dag historisk ending, og den største liberaliseringen av bioteknologiloven er et faktum. Tidligere teatersjef ved Hålogaland teater, Nina Wester, feirer lovendringen på pizzarestaurant med sitt donorbarn.

Nina Wester fikk datteren Vilja (4) ved hjelp av donor i Danmark.  Foto: Privat

nyheter

Et stortingsflertall på 89 mot 80 representanter stemte i dag ja til å tilby assistert befruktning til enslige. KrF mister dermed en av sine viktigste seire fra regjeringsforhandlingene. Det nye vedtaket betyr at enslige kvinner kan få assistert befruktning og at eggdonasjon blir lovlig. Gravide kvinner får også tilbud om tidlig ultralyd, og NIPT-testen blir lovlig.

Historisk dag

Flere enslige kvinner har søkt til utlandet for assistert befruktning, og prislappen kan ligge på flere hundre tusen kroner. Tidligere teatersjef ved Hålogaland Teater, Nina Wester, gjorde dette for over fire år siden. I dag har hun datteren Vilja, som fyller fire år i juni. Like etter at nyheten ble kjent la Wester ut to bilder av seg og datteren på Facebook, og skrev «Jaaaaaaaaa!!!! mamma gråter og viljen skåler».

Nina Wester og datteren Vilja (4) skåler for Stortingets nye vedtak.   Foto: Privat

Når iTromsø ringer tirsdag ettermiddag er Wester og datteren på restaurant for å feire med pizza og eplemost.

– Huff ja, gudameg. Jeg gråter, sier Wester på telefon fra restauranten.

– Vi er ute og feirer, jeg og mitt donorbarn. Det er jo helt fantastisk, det er en historisk dag.


Ropstad: – Et stort tilbakeskritt for likeverdet

– Dette er et stort tilbakeskritt for likeverdet i 2020, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) etter voteringene i bioteknologiloven.


Flere får muligheten

Wester reiste til Storkenklinikken i Danmark, for over fire år siden. Datteren Vilja har en åpen donor, og kan ta kontakt med ham når hun fyller 18 år. Prislappen lå på 120.000 kroner. Hun er glad for at flere kvinner nå får muligheten i eget land.

– Jeg tenkte på at det kunne glippe en gang til, før eller siden skal det jo komme, så det er bra det kommer nå. Det gjør at flere kvinner i min situasjon kan få muligheten uten at det skal koste en formue, sier Wester og legger til:

– Det har begrenset seg til de som har hatt råd til det, så jeg er glad nå.