Ferske målinger viser økt optimisme i boligmarkedet: – Neppe noe boligkrakk

Nullrente og økt optimisme i arbeidsmarkedet fører til at nedturen i boligmarkedet allerede kan være over, ifølge Norsk Boligbyggelag.

Flere tror at boligprisene nå vil stige, ifølge målinger gjort av NBBL. Illustrasjonsbilde.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Norsk Boligbyggelag måler jevnlig folks forventninger til utviklingen i boligmarkedet gjennom deres boligmarkedsbarometer.

I mai viser deres målinger at folk har blitt mer positive til markedet, skriver NBBL i en pressemelding tirsdag formiddag.

Blant annet har andelen som tror på fallende boligpriser blitt redusert fra 41 til 26 prosent, mens andelen som tror på oppgang i boligprisene har økt fra 15 til 27 prosent.

Sjeføkonom i NBBL, Christian Frengstad Bjerknes, sier at dette har en sammenheng med arbeidsmarkedet og rentebildet.

– Nullrente og økt optimisme i arbeidsmarkedet sender forventningene til boligmarkedet opp igjen, sier Bjerknes i pressemeldingen.


Boligprodusentenes Forening: – Koronasituasjonen er ikke kun en helsekrise, det er også en økonomisk krise

Per Jæger i Boligprodusentenes Forening mener at regjeringen må innføre tiltak som følge av koronakrisen for å øke antallet boliger som blir bygd.


NBBL skriver at andelen mennesker som frykter å miste jobben har gått ned til syv prosent i mai fra 11 prosent i april. Gjennomsnittet de siste to årene har vært på seks prosent.

– Norges Bank forventer nullrente i hele prognoseperioden fram til 2024. Markedsledende boliglånsrente på 1,3 prosent medfører en månedlig rentekostnad på 2.500 kroner for et lån på tre millioner kroner. Det blir det neppe noe boligkrakk av med slike rammevilkår, skriver Bjerknes.


Entreprenørforeningen: – Tromsø kan bli meget hardt rammet av krise i bygg- og anleggsbransjen

De siste årene har byggeaktiviteten vært svært høy i Tromsø, og over 3.500 personer er ansatt i bygg og anleggsbransjen. Nå er flere store offentlige prosjekter avsluttet - og blant de private storutbyggerne er det bom stopp. Entreprenørforeningen for bygg og anlegg frykter omfattende krise.