For 13 år siden skrev bestemoren et unikt brev til barnebarna - nå har historien blitt barnebok

Gunhild Årnes Guttvik hadde et ønske om å lage en barnebok av brevet moren hennes skrev til barnebarna, men trøbbel med å finne en illustratør la prosjektet på is. Ved en ren tilfeldighet oppdaget hun at UiT-kollegaen Marita Pedersen hadde et talent for tegning.

FORFATTER: Bestemor Bjørg Guttvik sammen med mellomste barnebarnet fra Tromsø, Mathilde Årnes Guttvik  Foto: Privat

nyheter

80-årige Bjørg Guttvik fra Trøndelag debuterer som forfatter med barneboken «Hemmeligheten», som handler om hønene Bjørg og ektemannen Paul hadde på gården sin for noen år siden. Datteren Gunhild i Tromsø er den som har stått for prosjektet.

– Barnebarna bor jo langt unna, så det var et veldig fint brev å få. Historien var formidlet på en så fin måte og fortalte en veldig god historie, som gjorde at det er noe som passet veldig godt for barn. Det at fortellingen er sann gjør det ekstra artig, forteller Årnes Guttvik.

HAR LAGET BOK: Gunhild Årnes Guttvik har laget bok av morens brev til barnebarna sine.  Foto: Privat

Har ønsket å lage en bok lenge

Boken er laget ut fra et brev Bjørg Guttvik skrev til barnebarna i 2007 og det var lenge et ønske om å lage en bok ut av fortellingen. I tillegg har Gunhild Guttvik skrevet noen faktaopplysninger om høner bak i boken.

– Vi nevnte det allerede i 2007 og snakket med forlag som var interessert, men det lyktes ikke den gang på grunn av manglende illustrasjoner, sier Årnes Guttvik.

Nå gir Gunhild ut boken på eget initiativ. Løsningen på illustrasjonsproblemet dukket opp på jobb på UiT, i form av kollega Marita Pedersen ti år senere.

– Det var helt tilfeldig. Vi skulle holde en presentasjon på jobben, men fant ingen gode bilder på nettet vi kunne bruke. Da begynte Marita å tegne og jeg tenkte bare «wow!». Hun var så flink og sa ja til å tegne boken for oss, forteller Årnes Guttvik.


Koronakrisen gir salgsøkning av denne typen bøker: – At vi tjener på at biblioteket har vært stengt er det ingen tvil om

Bokhandlerne i Tromsø har merket en oppgang på salg av barne- og aktivitetsbøker siden koronatiltakene trådte i kraft.


Overrasket bestemoren

HEMMELIGHETEN: Slik ser forsiden på boken ut.  Foto: Skjermbilde fra fotoknudsen

Bjørg visste ikke om at boken endelig skulle bli en realitet og fikk seg en hyggelig overraskelse.

– Å kunne gi henne en ferdig bok med hennes navn som forfatter var fantastisk. Hun visste ikke om det og det var ekstra artig å kunne overraske henne med det, sier Årnes Guttvik.

Tilbakemeldingene har ifølge Gunnhild vært overveldende positive. De har solgt over 160 eksemplarer av boken, både kjente og ukjente har meldt sin interesse. Boken er også solgt til tre biblioteker og to barnehager.

– Det ho Marita har fått til er helt fantastisk. De som kjenner mamma smiler så godt når de ser boken, for de ser fort hvem det er som er avbildet, forteller Årnes Guttvik.


Arne-Mortens selskap får 12 millioner fra Schibsted: – En fantastisk hendelse for bedriften

I 2016 startet Tromsøgründeren Arne-Morten Willumsen den norske nettbokhandelen «Bookis» sammen med vennene Lasse Brurok og Magnus Viermyr. Nå går Schibsted inn i bedriften med 12 millioner kroner.


Travel illustratør

Prosjektet tok tid å fullføre. Som småbarnsforelder med full jobb måtte Marita Pedersen sette av tid til å tegne der det var mulig.

– Det har vært en lang prosess, Gunnhild og jeg begynte å prate om det rundt 2017. Med alt det andre i hverdagen har det vært vanskelig å sette av tid. Men det har vært veldig gøy å holde på med prosjektet og komme i gang med tegning igjen da det ikke har blitt så mye tid til det de siste årene, forteller Pedersen.

TEGNER: Marita Pedersen laget illustrasjonene til boken.  Foto: Privat

Pedersen er ikke illustratør av yrke, men har alltid likt å tegne og gikk tegning, form og farge på videregående. Tilbakemeldingene hun har fått av Årnes Guttvik og andre setter hun stor pris på.

– Jeg har aldri møtt foreldrene til Gunnhild og måtte basere meg kun på bilder. Det er veldig artig at de kjenner seg igjen i tegningene og veldig koselig at de setter pris på resultatet, sier Pedersen.


Mandag åpner biblioteket igjen: Du kan låne bøker, men ikke bli sittende

Biblioteket lar deg komme inn i maks 30 minutt for å finne og låne bøker, men det blir reduserte åpningstider til over sommeren.


Gleder seg til å dele boken med egne barn

Hun har tidligere illustrert en bok for studentsamfunnet i Trondheim og har tegnet klær og kostymer til forestillinger. Som småbarnsforelder selv gleder Pedersen til å dele «Hemmeligheten» med egne barn.

– Det er hyggelig at så mange er interessert i boken og jeg gleder meg til å få et eksemplar selv som jeg kan lese for egne barn, forteller hun.